Slovenija
21 ogledov

Pahor: DeSUS ostaja v koaliciji

Erjavec do torka ne napoveduje napredka. Pahorju grozi tudi s podporo zakonu o R Žurnal24 main
Karl Erjavec ostaja neomajen. Poslanci DeSUS-a danes ne bodo podprli predloga sprememb proračuna. Pahor je dejal, da DeSUS ostaja v koaliciji.

Predsednik upokojenske stranke Karl Erjavec je pred današnjim nadaljevanjem proračunske razprave za leti 2011 in 2012 v državnem zboru za Žurnal24 dejal, da so v pogajanjih s preostalimi člani koalicije za zdaj izčrpali vse možnosti glede dogovora o usklajevanju pokojnin.

Poslance v Državnem zboru s svojo navzočnostjo prepričuje tudi premier Borut Pahor.

Pred torkom za zdaj ne bo pogovorov, je napovedal in dodal, da premier Borut Pahor na glasovanju o proračunih za prihodnji dve leti ne more računati na pet glasov poslancev DeSUS-a. Erjavec sicer meni, da potrditev proračunov brez njihovih glasov ni ogroženo, saj bo po njegovem zanju glasovala tudi skupina treh nepovezanih poslancev.

"Rešitve v pravo smer"
"Obravnavane rešitve gredo v pravo smer. Če bo proračun sprejet, Slovenija ostaja znotraj tiste skupine držav, ki lahko z pogumom gledajo v prihodnost kljub velikanskim težavam, ki čakajo EU," je navzočim na seji dejal Pahor.

Proračunu nasprotujejo tako v SDS kot SLS. Žerjav je dejal, da sta proračuna nerealna in izrazito nevarčevalna. Po besedah Rada Likarja iz SDS proračuna "ne upoštevata gospodarskega in socialnega položaja v Sloveniji“.

DeSUS ostaja v koaliciji
DeSUS ostaja v koaliciji tudi, če v parlamentu ne bo podprl pokojninske reforme, je dejal Pahor. Zaveda se, da bo koalicija brez DeSUS težko dobila morebitni referendum o pokojninski reformi.

DeSUS za podporo pokojninski reformi, ki bo v obravnavi predvidoma prihodnji mesec, zahteva polovično usklajevanje pokojnin, na kar pa preostale stranke koalicije ne pristanejo, saj bi dodatna sredstva v ta namen resno ogrozila stanje javnih financ.

Glasovanje o pokojninski reformi utegne biti zelo napeto, saj je predsednik Zaresa Gregor Golobič napovedal, da je od tega odvisna usoda koalicije.

Draginjski dodatki za socialno ogrožene
Premier je poslance prosil, naj z naklonjenostjo gledajo na pokojninsko reformo. V vladi po njegovih besedah razmišljajo tudi o morebitnih draginjskih dodatkih za tiste upokojence, ki bi zašli v socialne težave, ker je DZ v torek sprejel interventni zakon, po katerem se pokojnine usklajujejo le še četrtinsko. "Pri tem ne bi nujno šlo za enkratne draginjske dodatke, ampak za sistem avtomatskih stabilizatorjev, ki bodo tej, sicer tanki plasti upokojencev, socialno pomagali," je dejal.

Podmladka ostro nad upokojence
Na Erjavca so danes padle težke besede iz podmladkov LDS-a in SD-ja. V javnem pismu podmladka prvaku upokojencev očitata, da si njegova stranka v resnici želi medgeneracijsko krizo in boj vsakega posameznika za lastno preživetje namesto krepitve medgeneracijske solidarnosti. "Če je treba, se v času krize odpovedujemo vsi," opozarjata podmladka Erjavčevo stranko in nasprotujeta ekskluzivnemu zastopanju samo ene starostne generacije, ob čemer se sprašujeta, ali "pri nas živijo le upokojenci".

Na pismu podmladkov so se odzvali v Mladi Sloveniji, podmladku NSi, kjer pravijo, da bi bila s sprejemom pokojninske reforme na kocko postavljena socialna država.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.