Slovenija
24 ogledov

Pahor: EU se obeta nova kriza po vzoru ZDA

Pahor se je odločil sprejeti nasvet ministra Lahovnika in krize ne bo reševal se Žurnal24 main
"Kazalci, ki so vodili v krizo v ZDA, so se ponovili v EU, kjer pa so težave veliko večje," je danes povedal premier Borut Pahor. Pravi, da je Evropa v podobnem položaju, kot so bile ZDA leta 2008.

"Moja odgovornost je, da opozorim javnost, da nekateri kazalci v mednarodni skupnosti skupno kažejo na to, da svet po recesiji, ki smo je bili deležni v letih 2008 in 2009, ni odpravil ključnih razlogov za krizo," opozarja premier Borut Pahor.

"Prišlo je do kozmetičnih popravil nekaj napak, vse pa je ostalo pri istih mehanizmih. Ostalo je pri mentaliteti, da je odprava regulacije v finančni industriji nekaj dobrega," še pravi Pahor.

Pahor se strinja z Nemcem Joschko Fischerjem, da je fiskalna kriza v Evropi postala politična.

Ob tem je opozoril, zakaj je padla odločitev o skupni Evropi na prvem mestu; da se prepreči naslednja svetovna vojna. Dodaja, da je bila zadnja kriza večja, kot je bila velika depresija leta 1929.

Predsednik ZDA Barack Obama po Pahorjevem mnenju ni sprejel dovolj stroge regulacije, vsi izvedeni finančni mehanizmi in instrumenti pa so po besedah Pahorja prinesli samo izredno bogastvo za manjšino in strašno revščino za veliko večino ljudi.

Nove krize ne smemo spregledati

"Iščem poti, da bi prišli do predčasnih volitev brez politične krize. Politična kriza ne bi koristila nikomur. Tragična izkušnja iz leta 2008 nas uči, da v volilnem času pozabimo, kaj se dogaja okoli nas. In če se to zgodi, se bodo z nami začeli ukvarjati drugi," pravi Pahor in doda: "Ne sme se zgoditi, da imamo več mesecev vlado, ki ne bo sposobna opravljati poslov, potem pa še volilno kampanjo." Volitve bi sicer rad izpeljal še pred jesenjo prihodnje leto.

Pahor je sicer potrdil, da se je sestal s predsednikom največje opozicijske stranke SDS Janezom Janšo, vsebine pogovora pa ni želel razkriti. Napovedal je, da bo, če se bo v nedeljo na srečanju finančnih ministrov EU izkazalo, da je nadaljevanje pomoči Grčiji realen projekt, sklical sestanek predsedniko vseh parlamentarnih strank.

Komentarjev 10
  • privat 17:27 04.julij 2011.

    kako je možno izogniti se krizi ,če isti ljudje vladajo ki so....vemo kaj delali!! (privatizacija,politična neodgovornost,deskriminacije drugih narodov in manjšin,laži ,zakoninjenje kraj........) Za odpravo krize potrebujemo nove,poštene ljudje ,ki vedo kaj morajo delati...pridobiti pravico ljudi in njihovo naklonjenost!!

  • KajZaj 12:23 01.julij 2011.

    Kako zamenjati vlado? Interpelacija! Opozicija, kaj še čakaš ?!"118. člen Ustava(interpelacija)Najmanj deset poslancev lahko sproži v državnem zboru interpelacijo o delu vlade ali posameznega ministra.Če po razpravi o interpelaciji večina vseh poslancev ...prikaži več izreče nezaupnico vladi ali posameznemu ministru, državni zbor vlado ali ministre razreši."

  • Avatar tupatam
    tupatam 09:07 01.julij 2011.

    Kriza je, prihaja pa še večja...ne samo pri nas - zapomnite si to, vroča jesen , peklenska pomlad 2012.