Slovenija
0 ogledov

Pahor gre poceni v Bratislavo

Predvideno premierjevo potovanje v Bratislavo Žurnal24 main
Predsednik vlade gre na obisk na Slovaško z avtom, ne z letalom. Prihranil bo skoraj 3.000 evrov.

Izračunali smo okvirne stroške, ki jih bo imel predsednik vlade s spremstvom, ki se danes odpravlja na dvodnevni obisk Slovaške. Ugotovili smo, da se pot štirih ljudi (premier, šefinja kabineta, varnostnik in šofer) v primerjavi z najetim letalom izplača, saj bo strošek slabih 400 evrov. Najeto letalo bi stalo štiri tisoč evrov. Podatka, koliko bi stal let z vojaškim letalom slovenske vojske let 410, s katerim je že bil na Kosovu, nam včeraj ni uspelo dobiti.

 

Ocena stroškov poti

Gorivo. Uradna tovarniška poraba protokolarnega vozila (audi A8 W12) na tej poti znaša 128 litrov. Strošek goriva je tako 106 evrov.

Cestnine. Cena vinjete za vožnjo po avstrijskih in slovaških avtocestah znaša 9,3 evra.

Dnevnice. Voznik in varnostnik prejmeta dnevnice v višini 40 evrov, kar pomeni strošek 160 evrov.

Hrana, pijača. Če načrtujemo dva postanka, potem je približen strošek hrane in pijače 150 evrov.

Dobre štiri ure in pol
Do Bratislave ni mogoče priti z redno linijo z ljubljanskega letališča ali bližnjih okoliških. Najem zasebnega letala cessna citattion SII za sedem potnikov bi premierja stal štiri tisoč evrov, pot pa bi trajala 55 minut v eno smer. V vladnem uradu so se zato najverjetneje odločili, da se na okoli 430 kilometrov dolgo pot podajo z avtomobilom. Ob upoštevanju cestnih hitrostnih omejitev bodo za pot – po podatkih, pridobljenih na spletni strani www.viamichelin.com – porabili slabe štiri ure in pol ter 128 litrov goriva.

Če vključimo še ceno avstrijske in slovaške vinjete, bodo za pot porabili okoli 115  evrov.

Dnevnice in varnost
Za voznika avtomobila in varnostnika bo šlo iz proračuna tudi plačilo dnevnic za službena potovanja v tujino. V tem primeru bi za dva dni za dva človeka stroški dnevnic znašali 160 evrov.

Pri izračunu nismo upoštevali premierjeve slabše varnosti – na poti, ker potuje v snežnih razmerah – niti nismo izračunali amortizacije vladnega vozila.

Prav tako nismo ugibali o najverjetnejši višji porabi goriva vladnega audija, kot je tovarniška. Miha Pečoler, urednik avtomobilizma v Žurnalu24, pravi: “ Poraba se pri avtomobilu takega razreda lahko od tovarniško navedene razlikuje tudi za 30 odstotkov in več. Omenjeni model avta na taki poti pri višji potovalni hitrosti zlahka porabi tudi 20 litrov goriva na sto kilometrov ali več."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.