Slovenija
11 ogledov

Pahor ima 15 dni časa

Če računsko sodišče ugotovi hude kršitve obveznosti dobrega poslovanja ministrst Žurnal24 main
Računsko sodišče je premierju Borutu Pahorju uradno dalo 15 dni časa, da odgovori na poziv računskega sodišča, naj začne postopek za razrešitev ministra Franca Križaniča.
Računsko sodišče ministrstvo za finance že več let opozarja, naj odpravi ponavljajoče se nesmotrnosti in nepravilnosti.
Igor Šoltes na tiskovni konferenci

Računsko sodišče je v porevizijskem poročilu o prodaji deleža Splošne plovbe namreč ugotovilo hude kršitve obveznosti dobrega poslovanja s strani finančnega ministrstva. Sporen je predvsem prenos 43-odsotnega deleža Splošne plovbe na Slovensko odškodninsko družbo (Sod), ki se je zgodil že v času Janševe vlade in finančnega ministra Andreja Bajuka, a tudi pod Križaničem naj ministrstvo ne bi odpravilo napak, ki jih je računsko sodišče pri tem poslu odkrilo že pred časom.

"Odzivno poročilo ministrstva za finance je bilo računskemu sodišču posredovano 15. novembra 2010. Ministrstvo je pri pripravi poročila natančno sledilo zahtevi sodišča,"
so sporočili iz ministrstva za finance.

"Ugotovljeno je bilo, da agentski posli, na katere opozarja sodišče, v reviziji niso ustrezno urejeni. V skladu s tem je naloženo vsem ministrstvom, da do 31. marca pregledajo vse pravne podlage in do 30. junija pripravijo potrebne spremembe zakonov,"
so še dodali.

Sodišče sledi zakonu
Poudarimo, da mora računsko sodišče v primeru hude kršitve obveznosti dobrega poslovanja o tem obvestiti državni zbor. Zakon še navaja, da RčS v primeru takšne kršitve izda poziv za razrešitev odgovorne osebe. Poziv se izda tudi takrat, ko revidiranec ovira začetek izvajanja revizije ali ne izraža primerne pripravljenosti za sodelovanje v postopku, ali če ne izroči dokumentacije, ki jo računsko sodišče potrebuje.

Pomanjkljivosti v poročilu

RčS je kot nezadovoljiv označilo ukrep "o računovodskem evidentiranju poslov, premoženja in obveznosti za račun Republike Slovenije v letu 2010". Ministrstvo je po besedah RčS zgolj opredelilo potrebne aktivnosti v zvezi z agentskimi posli in sestavilo terminski načrt izvedbe aktivnosti. V porevizijskem poročilu so tako izrazili mnenje, da "obstaja veliko tveganje, da tudi predloženi načrt aktivnosti ne bo izveden"

Nesmotrnosti, za katere ministrstvo za finance (MF) ni izkazalo zadovoljivih popravljalnih ukrepov, se nanašajo na opredelitev razmerja med Republiko Slovenijo in Sod pri poravnavanju obveznosti po določilih zakona o plačilu odškodnine žrtvam vojnega in povojnega nasilja (ZSPOZ).

Križanič po poteh Erjavca?
Spomnimo, da je računsko sodišče v začetku januarja lani premierja Pahorja zaradi nezadovoljivih ukrepov ministrstva za okolje na področju ravnanja z ločeno zbranimi komunalnimi odpadki pozvalo k razrešitvi tedanjega ministra za okolje Karla Erjavca. Slednji je še isti mesec odstopil.

Neučinkovito v primeru Splošne plovbe
Računsko sodišče je odločanje vlade o neodplačnem prenosu kapitalske naložbe v 43,20-odstotni delež družbe Splošna plovba na Sod označilo kot neučinkovito. "Vlada je sprejela sklep o neodplačnem prenosu kapitalske naložbe na Sod, da bi zagotovila sredstva za poravnavanje zakonskih obveznosti, čeprav je državni zbor že odločil, da je v letu 2006 namenjena za prodajo," so zapisali. Ker je vlada sklep o prenosu sprejela dva dni pred iztekom roka za uveljavitev predkupne pravice, je bila Sod pri odločanju v časovni stiski. "Pri pripravi predloga za vlado ministrstvo za finance ni ravnalo na učinkovit način, ker ni preučilo vrednosti prenesene kapitalske naložbe in ni ugotavljalo dejanske višine potrebnih sredstev za prenos na Sod," pa so zapisali o delu MF.

Nepravilnosti tudi drugje
Kot navajajo v poročilu, je prišlo do računovodskih nepravilnosti tudi v primeru Darsa in Banke SID. "Na nepravilno evidentiranje premoženja in obveznosti v poslovnih knjigah Darsa, ki se nanaša na javno cestno infrastrukturo in pripadajoči dolg, je računsko sodišče opozarjalo v revizijskem poročilu o javnem dolgu Republike Slovenije v obdobju od leta 2003 do leta 2006."

MF je neustrezno evidentiralo tudi poslovne dogodke, ki jih je za Republiko Slovenijo opravljala SID banka. "Ministrstvo za finance v svojih poslovnih knjigah ni evidentiralo vseh poslovnih dogodkov, ki so v letu 2009 nastali na SID banki pri izvajanju zavarovalnih poslov, temveč je evidentiralo samo dobiček iz teh poslov kot povečanje dolgoročnih terjatev iz poslovanja in dolgoročno odloženih prihodkov," zaradi česar so bili prihodki in odhodki v bilanci prenizko izkazani. Nepravilno so bila zavedena tudi izplačila sredstev iz proračuna za oblikovanje varnostnih rezerv.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.