Slovenija
51 ogledov

Pahor imenoval nov senat KPK

slovenija 14.06.11 Goran Klemencic, komisija za preprecevanje korupcije, kpk, fo Nik Rovan
Predsednik republike je podpisal ukaze o imenovanju novega senata Komisije za preprečevanje korupcije.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je podpisal ukaze o imenovanju novega senata Komisije za preprečevanje korupcije.  Na mesto predsednika Komisije za preprečevanje korupcije je predsednik imenoval Borisa Štefaneca, za namestnika predsednika pa Jurija Fermeta in Darka Stareta. Vsi trije se bodo javnosti predstavili jutri na tiskovni konferenci.

Boris Štefanec je univerzitetni diplomirani pravnik, odvetnik v Murski Soboti. Jurij Ferme je univerzitetni diplomirani pravnik z doktoratom s področja družbenih ved, policijski svetnik pri generalnem direktorju policije. Darko Stare je univerzitetni diplomirani pravnik, vodja službe za nadzor in preiskave pri Komisiji za preprečevanje korupcije.

Komisija predlagala Štefaneca

Med 13 kandidati jih je 10 izkazalo izpolnjevanje formalnih pogojev, torej pogojev po drugem odstavku 7. člena o zakonu o integriteti in preprečevanju korupcije. V skladu z zakonom je Izbirna komisija ocenila njihovo primernost in predsedniku republike za položaj predsednika KPK predlagala enega kandidata, Borisa Štefaneca.

Novoimenovani senat bo svojo funkcijo nastopil 31. marca 2014, do takrat pa sedanji senat pod vodstvom Gorana Klemenčiča v celoti in z vsemi pooblastili opravlja svoje delo.

Prvi odzivi še zadržani

Prvi se je na imenovanje odzval prvak SDS Janez Janša, ki je na Twitterju zapisal, da je "udbovska kontinuiteta v KPK zagotovljena", Stareta pa je imenoval motor spornega ravnanja komisije v številnih postopkih. Stare je bil namreč že doslej zaposlen na KPK kot vodja službe za nadzor in preiskave

Gregor Virant je dejal, da pozna oba namestnika in ju ocenil za odlično izbiro, predsednika Štefanec pa da ne pozna. Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša Štefaneca ocenjuje kot pozitivno osebnost glede na njuno sodelovanje pred leti. Meni pa, da ga čaka zelo mukotrpno in nič kaj prijetno delo.

V SD bodočemu vodstvu KPK želijo, da bi se uspešno borili proti korupciji in nadaljevali dobro začeto delo svojih predhodnikov. Iz PS pa senatu sporočajo, da lahko pričakuje njihovo podporo in podporo vlade. "Vrsto ukrepov za preprečevanje korupcije smo že sprejeli, tudi učinki so že tu. Upamo na sodelovanje s senatom, ki bo v Sloveniji učinkovito zmanjšalo tveganje korupcije tako v javnem sektorju kot v širši družbi," so še navedli v PS.

Morali bodo biti učinkoviti

Bojan Dobovšek, profesor na Fakulteti za varnostne vede Univerze v Mariboru, je opozoril, da mora novo vodstvo KPK preusmeriti delovanje organa, ki da postaja vse bolj represiven. "V zadnjem času se komisija vse bolj spreminja v represivni organ. Ima vedno več represivnih pooblastil in zato postaja vedno bolj podobna drugim državnim institucijam, ki odločajo stopenjsko in pri katerih se je na odločitve mogoče pritožiti," je povedal Dobovšek.

Vodstvu je svetoval, naj deluje predvsem preventivno in se odloča transparentno ter vse obravnava enako. Po njegovih besedah mora KPK "v družbi postavljati načela, kaj korupcija v širšem smislu je, kakšno ravnanje je transparentno in kakšno koruptivno".

Merilo tudi stanje duha v državi

Predsednik Odvetniške zbornice Slovenije Roman Završek je dejal, da je zbornica vedno zadovoljna, če imamo komisije, ki so strokovne in dobro opravljajo svoje delo. Vsi trije novi člani senata so pravniki, a je ob tem dodal, da to ni edino merilo, ampak so tudi druga, denimo splošno stanje duha v državi.

Generalni sekretar Društva Integriteta - Transparency International Slovenia Vid Doria je dejal, da novemu senatu komisije želijo vso srečo pri opravljanju njegovih funkcij in upajo, da jih bodo opravljali uspešno, predvsem pa učinkovito. Kot je poudaril Doria, je Slovenija v obdobju, ko je uspešno delovanje te institucije še kako pomembno.

Komentarjev 1
  • dragec 07:28 07.marec 2014.

    Boris, ali se sploh zavedaš v kakšno mafijsko družbo želiš dregniti. naš parlament je leglo mafijskih skupin v kateri je najmočnejša SS D SS in njen vodja,ki te že zmerja z UDBO (kateri je tudi on služboval v svoji mladosti)