Slovenija
22 ogledov

Pahor in Janša igrata poker

Partnerstvo, dogovorjeno v sredo, se je v četrtek nevarno zamajalo. V ponedeljek Žurnal24 main
Premier Borut Pahor bo vodji opozicije Janezu Janši pri zaključnem računu za 2007 verjetno popustil. A bo zaradi izsiljevanja padlo partnerstvo.

Zaradi SDS-ove četrtkove blokade ratifikacij pristopnih protokolov Albanije in Hrvaške je velika verjetnost, da bo Borut Pahor (SD) prekinil sodelovanje z vodjo opozicije Janezom Janšo (SDS). "Poglobitev nezaupanja," je Pahor napovedal že v petek.

Pahor se bo v ponedeljek zaradi vojnih zakonov najprej sestal s predsedniki vseh parlamentarnih strank, torej tudi Janšo. Dve uri pozneje pa še s poslanci vseh koalicijskih strank. In prav od tega sestanka, ki je uradno sicer namenjen rebalansu letošnjega proračuna, nekateri pričakujejo Pahorjevo ohladitev sodelovanja z Janšo.

Pahor je popustil, a ...
Spomnimo. Ker zaključnega računa proračuna za 2007, ko je vladal Janša, poslanska večina ni podprla, je SDS napovedala nesodelovanje pri glasovanju, dokler zaključni račun ne bo sprejet. Kar bi bilo za glasovanje o ratifikacijah usodno, saj sta že SLS in SNS napovedali nasprotovanje, in brez 28 glasov SDS zaradi zahtevane dvotretjinske večine ne more biti sprejet.

Pahor, ki potrebuje ratifikaciji tudi zaradi mednarodne kredibilnosti države, je zato za petek sklical vlado, ki je vnovič sprejela zaključni račun 2007. Ker mu je računsko sodišče izreklo mnenje s pridržkom, so sprejetju številni ministri nasprotovali, Mitja Gaspari pa je zaradi sprejema razmišljal celo, da bi odstopil kot predsedujoči krizni skupini ministrov.

Se bodo uprli poslanci?
Bi pa utegnil imeti z zaključnim računom 2007,
znova sprejetim v vladi, Pahor težave pri lastnih poslancih. V Zaresu in LDS so že napovedali glasovanje "po vesti", drugi ne bodo glasovali. Pri SD se uradno še niso opredelili, a posamezni poslanci napovedujejo celo upor predsedniku z vnovičnim glasovanjem proti. "Če lahko izsiljuje Janša, lahko tudi mi," nam je dejal eden od njih. Da upora ne bo, ampak "gre za vihar v kozarcu vode", pa znotraj SD ocenjujejo drugi.

Ne glede na vse je partnerstva med Pahorjem in Janšo vsaj kratkoročno konec.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.