Slovenija
17 ogledov

Pahor in Josipović za krepitev prijateljskih odnosov

Ivo Josipović Borut Pahor
1/4
Robert Anic/PIXSELL
Ivo Josipović in Borut Pahor sta danes v Zagrebu podpisala skupno deklaracijo, s katero sta se zavezala za krepitev prijateljskih odnosov med državama na vseh področjih družbenega in političnega življenja.

V izjavi po srečanju predsednikov je Josipovič poudaril, da je Pahorjev obisk uokviril reševanje vseh odprtih vprašanj med državama, gospodarskega sodelovanja in skupne prihodnosti v Evropski uniji. Slovenski predsednik je poudaril, da sta državi po dveh desetletjih reševanja težkih odprtih vprašanj vendarle prišli do rešitev in sta iz običajnega prijateljstva dosegli dobro prijateljstvo. "Bili so veliki premiki v zadnjih letih," je dejal Pahor.

Predsednika sta spremljala zunanja ministra obeh držav, Karl Erjavec in Vesna Pusić, Josipović pa je Pahorja pričakal z vsemi vojaškimi častmi.

Glede reševanja spora o Ljubljanski banki je Pahor dejal, da sta se z Josipovićem načeloma dogovorila, da bosta spodbudila obe vladi, naj čim prej dosežeta rešitve v okviru memoranduma z Mokric.

V času obiska bi morala na zagrebškem občinskem sodišču danes potekati obravnava v eni od tožb Privredne banke Zagreb (PBZ) proti Ljubljanski banki (LB) in NLB, a so jo znova preložili. Odvetnik LB Matija Pečatnik je zahteval prekinitev postopka, odvetnica PBZ Maja Špoljarić pa je nato prosila za 30 dni časa, da bi pripravila odgovor na predlog obrambe.

Sprehod skozi Zagreb

Po pogovorih z Josipovićem bo Pahorja danes sprejel še predsednik sabora Josip Leko. V popoldanskih urah bo naš predsednik obiskal hrvaški državni arhiv in si ogledal oddelek metropolitanske knjižnice zagrebške nadškofije, v katerem je zbirka grafik Janeza Vajkarda Valvasorja. Nato je predviden sprehod predsednikov po središču Zagreba ter obisk dnevov slovenskega turizma, ki potekajo na zagrebškem Trgu bana Josipa Jelačića, vključno s predstavitvijo Eurobasketa 2013.

Predsednika obeh držav se bosta udeležila tudi sprejema ob dnevu Evrope, ki ga v Narodni univerzitetni knjižnici organizira delegacija Evropske unije v Zagrebu. Josipović bo v čast slovenskemu gostu pripravil slovesno večerjo. Prvi uradni obisk slovenskega predsednika na Hrvaškem bosta zaključila s predavanjem študentom zagrebške pravne fakultete na temo EU.

Komentarjev 5
  • privat 18:46 16.maj 2013.

    ko si enkrat bog...si brez odgovornosti! Tudi če miljoni trpijo...ko jih je....

  • Pepe1 19:01 10.maj 2013.

    Pahor prosim te da nehaš otepati ploskule ker do sedaj nisi prispeval nič drugega kot malo potovanj saj jaz od tebe nisem pričakoval kaj velikega ker si pokazal koliko si vreden in sposoben ko si vodil vlado,zanimalo te je samo ...prikaži večo to da ne bi blatili tvojo sodelovko Dimič, in kakšen boš izgledal po televiziji prosi ne pripoveduj več kako se lahko reši naše gospodarsvo,ker se smejijo tvojim pravljicam že otroci lepo se zapelji na Brione in povabi še Janšo in ostanita tam do konca svojih dni

  • dragec 13:06 09.maj 2013.

    PAHORČEK, GLUMIŠ, UŽIVAŠ IN MUTIŠ - LUPETAŠ - TO JE PRAVO DELO ZATE - BREZ ODGOVORNOSTI!