Slovenija
24 ogledov

Pahor in Stres v Hudi jami

Pahor in Stres ob obisku Hude jame in Starega Piskra. (Foto: Gregor Katič)
1/28
Žurnal24 main
Premier Borut Pahor in predsednik Slovenske škofovske konference Anton Stres se bosta poklonila žrtvam nacističnega in tudi povojnega nasilja v Celju in Laškem.

Borut Pahor in Anton Stres sta dopoldne obiskala Hudo Jamo pri Laškem, kjer so v Barbara rovu lani odkrili množično grobišče žrtev povojnega nasilja. Kot je znano, so v rovu našli posmrtne ostanke 430 ljudi, predvidevajo pa, da so v rovu posmrtni ostanki skupno 2500 ljudi. Najdeni posmrtni ostanki so shranjeni v opuščeni strojnici v rudniku in v prvem jašku rudnika.

Da bi zločin primerno obsodili, se ukvarja celjsko tožilstvo; v tem trenutku so na tamkajšnjem sodišču končali posamezna preiskovalna dejanja. Do obtožnice torej še ni prišlo.

Pahor in Stres sta se poklonila tudi žrtvam nacističnega nasilja v nekdanjem zaporu Stari Pisker v Celju, kjer so nacisti ustrelili 374 talcev.

Slovenci dozorevamo
Borut Pahor je ob obisku Hude jame skupaj z Antonom Stresom povedal, da sta s tem dejanjem želela vzpodbuditi zavedanje Slovencev o dogodkih v naši polpretekli zgodovini: „Kadar smo priče novim razkritjem, smo bolj moralno šokirani, kar kaže na to, da kot narod dozorevamo. S takšnimi razkritji smo se sposobni soočati in jih na primeren, pieteten način umestiti v našo zgodovinsko zavest,“ je povedal Pahor in dodal, da je to tudi namen današnjega skupnega obiska.

Anton Stres se je premierju zahvalil za možnost, da sta tako Hudo jamo kot Stari Pisker obiskala skupaj: „S tem sva pokazala moralno zgorženost in izrazila sočutje ljudem, ki so umirali v tako sramotnih okoliščinah."

 

 



Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.