Slovenija
13 ogledov

Pahor išče predsednika računskega sodišča

Igor Šoltes, Računsko sodišče Dejan Mijović
Predsednik države Borut Pahor je začel posvetovanja z vodji poslanskih skupin o kandidatu za predsednika računskega sodišča, ki jih bo nadaljeval v petek.

Za to mesto se potegujeta Tomaž Vesel in Nataša Prah. Kot je po posvetu dejal vodja poslanske skupine PS Jani Möderndorfer, bodo oba povabili na razgovor in se nato odločili, komu dajo podporo.

Sedanjemu prvemu možu sodišča Igorju Šoltesu se mandat na tem mestu izteka 31. maja. Sprva je tudi sam napovedal kandidaturo, a je od nje odstopil zaradi vprašanja, ali sta dva mandata preveč in ali je to primerno.

Kot je po današnjem posvetu pri Pahorju povedal Möderndorfer, bodo oba kandidata prihodnji torek ali sredo povabili na razgovor. "Oba imata strokovne reference za to mesto, ker pa ju manj poznamo, ju bomo povabili na razgovor in nato predsedniku sporočili svojo odločitev," je dejal.

Podobno je orisal vodja poslanske skupine SLS Mihael Prevc. Z Veselom so sicer že opravili razgovor in ima sedaj prednost pred Prahovo. Vendar se bodo tudi z njo prihodnji teden pogovorili in se nato odločili, koga bodo podprli.

"Vesel zelo dobro pozna delo računskega sodišča in težave. Predstavil nam je predloge za spremembe in izboljšave, predvsem v smeri večje učinkovitosti," je povzel in dejal, da jih je z njimi prepričal.

"Pred nami pa so tudi druge pomembne odločitve," je danes še dejal Möderndorfer. Prihodnji četrtek bo v DZ razprava o fiskalnem pravilu. Do takrat bodo po njegovih besedah potekali intenzivni pogovori o tem in tudi glede tega vprašanja bodo svojo odločitev šele oblikovali in jo sporočili, je dejal. "Verjamem, da bomo glede vseh teh pomembnih odločitev, ki bodo pripeljali do koraka naprej, ravnali preudarno," je izpostavil.

Pahor nadaljuje pogovore s Francem Juršo iz DeSUS, Matejem Toninom iz NSi, Rihardom Branisljem iz DL ter predstavnikoma narodnih skupnosti.

Pogovore bo nadaljeval v petek z Matjažem Hanom iz SD in Jožetom Tankom iz SDS. Izbranega kandidata bo DZ predlagal najpozneje do 12. aprila. DZ bo o tem glasoval najpozneje v 30 dneh po prejemu predloga, kandidata pa mora podpreti večina poslancev, torej 46.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.