Slovenija
1273 ogledov

Pahor: Iščimo tisto, kar nam je skupno

Borut Pahor na državni proslavi Anže Petkovšek
Predsednik države Borut Pahor je na predvečer državnega praznika pozval k dialogu in sodelovanju.

Predsednik države Borut Pahor je na osrednji državni proslavi ob Dnevu državnosti dejal, da slavimo najbolj pomemben in prelomen trenutek v naši zgodovini. Do samostojne države smo prišli v času slovenske politične pomladi na valu velikih demokratičnih sprememb. Poudaril je, da države brez demokracije ne bi bilo in da brez demokracije tudi svetle prihodnosti ne bo. "Premalo se zavedamo velike moči demokracije," je pojasnil Pahor. Moč ni samo v različnosti, ampak tudi v siloviti notranji moči, da razlike v demokratičnem dialogu premoščamo v skupno dobro. 

Spomnil je, da je bilo v Sloveniji veliko političnega vrenja v času osamosvajanja, kot tudi v obdobju, ki je vodilo do osamosvojitve in po osamosvojitvi. Predsednik v današnjem času pogreša demokratični zanos, večje zaupanje in samozavest, da smo se sposobno odkrito in nežaljivo pogovoriti. "Noben problem ni tako velik, da ga ne bi bili sposobni rešiti," je vse pozval k dialogu. "Ko se zazdi, da prevladujejo razlike, se moramo vsi potruditi." 

Danes se "vsiljuje nek neprijeten, nadležen občutek, da se mora vsak opredeliti za ali proti vladi, za ali proti opoziciji. Skuša se ustvariti splošen vtis, da je sramotno, če nisi opredeljen in slepo lojalen enemu ali drugemu". Razhajanje političnih duhov po njegovih besedah radikalno oži prostor dialoga, v sodelovanju pa vidi šibkost, nemoč. Opozoril je, da gre za nevarno kratkovidnost. 

"Tvegam z oceno, da je v domovini precej velika molčeča večina ljudi, ki si želi videti aktualne razprtije kot prehoden pojav in upa, da bo na pragu nove prihajajoče dobe znova zmagovalo tisto, kar nam je skupno. S tega mesta pozivam vse nas, da se odrečemo vsem izjavam ali ravnanjem, ki bi poglabljala medsebojno nezaupanje, spodbujala prezir ali sovraštvo. To ne bo koristilo nikomur," je vse državljane pozval k temu, da se slišijo in imajo različna stališča na spoštujoč, kulturen način. "Brez žalitev in izključevanj. Med razlikami iščimo tisto, kar nam je skupno," je dejal. 

Janez Janša Slovenija Janša: Potem ni bilo več poti nazaj ...

Pred nami so po njegovih besedah zapleteni časi, ki terjajo jasno vizijo in družbeno soglasje okoli te vizije. Pandemija ne prinaša samo negotovosti, ampak tudi priložnost, da krizne razmere obrnemo v naš prid. V času razhajanja političnih duhov, ko se nevarno meša svoboda govora s sovražnim govorom, je pozval vse, da strnejo politične in narodne moči. 

Spomnil je, na sodelovanje in zaupanje, ki je prevladovalo v času zdravstvene krize in dodal, da smo imeli vedno neko magično intuicijo, ki nas je vedno znova vračala na pravo pot. 

Proslave so se udeležili predstavniki državnega vrha, med drugim predsednik vlade Janez Janša in predsednik državnega zbora Igor Zorčič. Večji del opozicije se proslave zaradi nestrinjanja z vladno politiko ni udeležil. 

antiproslava protesti dan državnosti Slovenija Na antiproslavi tudi Janševi podporniki, prisotnih veliko policistov

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 19
  • 209e2c6214dc81fb3f0c12ca0e235ef9e399b13a 12:58 26.junij 2020.

    težko je najti skupno s prodanimi dušami kameleoni, ki po potrebi kar naprej menjajo barve. ;)

  • Avatar praufo
    praufo 21:54 25.junij 2020.

    proslava za zveste pajdaše , ki so pokradli ali pomagali pokrast to prelepo državo ... a na to naj bo človek ponosen? ... na nova24 , ki bo kmalu prva tv so predvajali izjave podrepnikov, oprod in ostalih pajdašov, ki ...prikaži več so bili tako zadovoljni, čeprav so nekatere motile ograje ... kdo po je postavil te ograje? ... najbolj zadovoljni so bili tisti, ki so si v 30 tih letih lepo postlali in dovolj nakradli ... ja, tud jest bi imel usta do ušes, če bi lahko basal svoje žepe na račun državjanov

  • Avatar praufo
    praufo 19:59 25.junij 2020.

    borči naj gre spet malo v prostovoljne aktivnosti, komu pokosit travo, popravit tv, v kakšen dom starostnikov južno skuhat ... in še kaj to le je res naša travma ... jajo se je udeležil prosleve nedaleč stran je pa sedel ...prikaži več murgelčan ... le kako je to možno, a nista skregana ? če me kdo misli še basat, naj povem , da sem dovolj nabasan