Slovenija
17 ogledov

Pahor Janši konstruktivno v bran

borut pahor bobo Žurnal24 main
Predsednik Socialnih demokratov Borut Pahor obžaluje izstop Boška Šrota iz stranke, glede svoje domnevno preveč zmerne politike do Janeza Janše pa meni, da je premier tekmec, ki pa ga je treba spoštovati.
 
 

Socialni demokrati smo alternativa sedanji politiki, na volivcih pa je, da prej kot v enem letu odločijo, po kateri poti bomo šli naprej.

Borut Pahor

 
Borut Pahor je v posebni deklaraciji, ki jo naslovil na medije, zapisal, da izstop predsednika uprave Pivovarne Laško Boška Šrota iz stranke SD razume kot znak nestrinjanja in nezaupanja v strankino delo. Pahor ugotavlja, da je razlog za izstop njegova zmerna in kostruktivna politika ter domnevna premajhna jasnost in odločnost v oceni nesprejemljivih izjav predsednika vlade Janeza Janše o nekaterih gospodarstvenikih, medijih in opoziciji.

Ob tem pa opozicijski prvak opozarja, da tudi "če se je s kritičnimi stališči g. Šrota do predsednika vlade mogoče večinoma strinjati, se zastavlja strateško vprašanje našega političnega obnašanja, ki si zasluži vso pozornost".

"Predsednik SDS in vlade je naš tekmec, politični nasprotnik. Pogostokrat se ne strinjamo z njegovo politiko, predvsem pa ne z njegovim načinom vladanja. Toda kljub temu si zasluži spoštovanje. Meja med političnim nasprotovanjem na eni strani in sovraštvom oziroma prezirom na drugi je namreč lahko zelo tanka in zahteva železno disciplino najbolj odgovornih politikov, da jih prizadetost ob neutemeljenih in žaljivih obtožbah ne pahne čeznjo. Zlasti tistih, ki dajemo prednost politiki soglasja pred politiko konflikta," je zapisal Pahor.

Boško Šrot je v torkovem pismu Pahorju zapisal, da ga preseneča njegova molčečnost v zvezi s kritikami in lažnimi izjavami vladajoče politike pod vodstvom premierja Janše. "Od vodje opozicijske stranke, ki ima apetite po vodenju države, takšne pasivnosti nisem pričakoval," je zapisal Šrot in napovedal odhod iz stranke. © Saša Despot/Žurnal24

 
"Rokavice konflikta ne bom pobral"
Kot nadaljuje predsednik SD, se je Slovenija znašla na izjemno pomembnem razpotju, kjer se odloča o tem, ali se bo kljub političnim razlikam in prav zaradi njih pristajalo na tip vladanja, ki utrjuje svojo moč s poudarjanjem razlik in deluje razdiralno, ali pa bo v ospredje stopil tip vladanja, ki bo iskal sorodnosti in deloval povezovalno.


Pahor zagotavlja, da ostaja zvest konsenzu pred konfliktom, saj le tako vidi možnost uspešnega vodstva Slovenije v prihodnosti njenim razlikam navkljub. "Zdi se mi izjemno pomembno, da v tem obdobju povečane politične napetosti ne padem v skušnjavo, da bi pobral vrženo rokavico konfliktne politike, ker bi bilo to dolgoročno za stranko in Slovenijo zelo slabo," sklene deklaracijo Pahor.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.