Slovenija
30 ogledov

Pahor je ponosen nase

"Jaz sem na večino dosežkov ponosen," pravi premier Borut Pahor. (Foto: Nik Rova Žurnal24 main
Uresničitev groženj. Po trojnem referendumskem porazu prihaja interventni zakon. Sindikati že o referendumu. Brez odstopov. Nasprotniki pozivajo k odstopu, vlada ostaja.
Teden sestankov
Koalicija. Katarina Kresal je od Pahorja zahtevala "resne pogovore" o prihodnosti koalicije, a to še ne pomeni, da LDS iz nje odhaja. Vsi trije predsedniki koalicijskih strank naj bi se tako srečali še danes dopoldne.                   Zares in LDS. Sveta obeh strank se bosta sestala v sredo. Razpravljala bosta predvsem o obstanku v vladi. Ministrice Zaresa še ne vedo, ali bodo sledile predsedniku svoje stranke in odstopile.

Po pričakovanjih. Premier Borut Pahor je po sinočnjem referendumskem porazu, ko je proti predlogom vlade glasovalo več kot 70 odstotkov ljudi, že napovedal sprejetje interventnega zakona. Ni pa se še izjasnil, ali bo njegov sprejem povezal s parlamentarnim glasovanjem o zaupnici vladi.

Noče oblasti, a ne odstopa
Predsednik največje opozicijske stranke SDS Janez Janša vztraja, da je v teh razmerah "edina produktivna rešitev odstop vlade in koalicije". Tudi sindikalist Dušan Rebolj je že napovedal, da bo podal pisno zahtevo po odstopu Pahorja in ministra za delo Ivana Svetlika. Ta pravi, da prevzema odgovornost za pokojninsko reformo, upa pa, "da bodo odgovornost prevzeli tudi nasprotniki obeh zakonov. Ker niso ponudili nobene alternative, ni razloga, da svoj položaj zapustim." Svetlik dodaja, da bo sicer upošteval voljo premierja. Ta pravi, da “če bi odstop vlade avtomatično pomenil predčasne volitve, bi koalicijskim partnerjem predlagal prav to". Predsednik Zaresa Gregor Golobič meni, da so "predčasne volitve puhlica, ki ji najmanj verjamejo tisti, ki jo najpogosteje izrekajo", a dodaja, da bo potrebna široka rekonstrukcija vlade. Predsednik državnega zbora Pavel Gantar dodaja, da je potrebna tudi rekonstrukcija parlamenta, kar se lahko zgodi le ob spremembi volilne zakonodaje. Pahor sicer meni, da ni najbolj smotrno, da interventni zakon veže na zaupnico. "Če to storim, bodo imeli poslanci, ki ne podpirajo vlade, razlog, da ne podprejo potrebnega zakona, če pa tega ne storimo, nam bodo očitali, da hočemo na oblasti ostati za vsako ceno."

Nova fronta: javni sektor
Pahor že napoveduje, da bodo v interventnem zakonu o pokojninah pasove zategovali tudi javni uslužbenci. Dušan Semolič z Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) pa ga že svari, "naj pri zmanjševanju delavskih pravic ne gre predaleč". Sindikalist Drago Ščernjavič že napoveduje, da "si lahko vlada, če bo hotela iti z macolo nad socialne transferje, pokojnine in nasploh proti javnemu sektorju, obeta še en referendum".

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Obsojeni na referendume
Tega se zaveda tudi Pahor, ki pravi, da bo na nove referendume naletela tudi morebitna nova vlada. "Postali bodo stalnica slovenskega življenja, dokler ne bo Evropa zaradi poslabšanja našega položaja rekla: 'Ali boste storili tako, kot bomo mi ukazali, ali pa ne boste dobili denarja'," na posledice zavrnitve pokojninske reforme opozarja tudi minister za pravosodje Aleš Zalar iz LDS, ki meni, da po referendumu notranjepolitične posledice niso tako ključne kot ekonomske, za katere bo treba najti rešitev. Janša meni, da "interventni zakon ni rešitev, saj bi nas takšna poteza potisnila v še večjo kašo". Vlada odgovarja, da od SDS in sindikatov pričakuje izdelan alternativen strokovno utemeljen in učinkovit predlog rešitve pokojninske reforme. Janša odgovarja, da bo rešitev razkril pred volitvami.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.