Slovenija
22 ogledov

Pahor je prvi slovenski Evropejec leta

(Foto: Dare Čekeliš) Žurnal24 main
Zamejskega pisatelja Borisa Pahorja so danes razglasili za prvega slovenskega Evropejca leta.

Pisatelju Borisu Pahorju gredo zasluge za večdesetletno ustvarjalno literarno in publicistično dejavnost na stičišču dveh kultur, za prispevek v boju za pravice narodnostnih manjšin, širjenje demokratičnih vrednot in sodelovanje med evropskimi narodi.

Za slovenskega Evropejca leta 2010 so bili nominirani še slikar Jože Ciuha, nekdanja evropska poslanka Mojca Drčar Murko, arhitekt Boris Podrecca in direktorica Poslovne šole Bled Danica Purg.

Pahor je ob prejetju plakete poudaril, da je Evropa, ki je nastala na pogorišču druge svetovne vojne, premalo samozavestna, zato se sprašuje, kakšno vlogo bo v prihodnje prevzela v svetu. Opozoril je, da Evropi še vedno grozi nevarnost totalitarizma, kot primer pa navedel italijansko vlado, ki ne govori o italijanskem fašizmu.

Prvi izbor slovenskega Evropejca leta so pripravile nevladne organizacije Panevropsko gibanje za Slovenijo, Slovenski svet evropskega gibanja, Evro-atlantski svet Slovenije. Člani odbora za imenovanje so bili predstavniki teh treh organizacij, France Bučar, An Krumberger in Anton Bebler, za nominirance pa so glasovali tudi poslušalci in bralci Vala 202 in Nedeljskega dnevnika.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.