Slovenija
23 ogledov

Pahor Jorasu: Bodi potrpežljiv

Joško Joras, korita, dovoz, odstranjevanje, zapornica, hrvaški policisti, meja
1/9
Žurnal24 main
Hrvaški policisti z živim zidom preprečili odstranitev robnikov. Joras gladovno stavka. Pahor Jorasa medtem poziva k potrpežljivosti.

Premier Borut Pahor je namreč popoldne v telefonskem pogovoru Joška Jorasa pozval k potrebni potrpežljivosti pri reševanju težav zlasti zato, ker sta se o tem nedavno pogovarjala tudi s predsednico hrvaške vlade Jadranko Kosor.

"Skladno z načelnim stališčem obeh predsednikov vlad, da je treba pomagati pri reševanju življenjskih težav ljudi, ki jih prizadeva nedoločena meja med državama, je hrvaška stran danes že začela s prvimi koraki v smeri rešitve," so zapisali v sporočilu za javnost v Pahorjevem kabinetu in dodali, da Pahor od Jorasa pričakuje, da "to prizadevanje razume in sprejme s potrebno potrpežljivostjo".

Joras gladovno stavka
Joško Joras do nadaljnjega gladovno stavka. Okoli 13. ure so prišli Hrvati in na mestu robnika postavili asfaltno klančino za lažji prehod. Vseeno je hotel odstraniti zapornico, kar so mu policisti znova preprečili z živim zidom.

Gladovno bo stavkal, dokler mu predsednik države in predsednik parlamenta ne omogočita izvajanja zakonov oziroma uveljavitve odločbe sodišča. Gladovno bo stavkal kar na poti, ki vodi do krajinskega parka Sečovlje.

Tokratno dogajanje na meji si oglejte v zavihku GALERIJA.

Rok iztekel že včeraj
Rok za odstranitev cestnih robnikov pred elektronsko zapornico na tako imenovani Evropski poti, ki vodi do Jorasove hiše, se je – kot smo že poročali – iztekel že včeraj. Ker se v zvezi z nedostopnostjo do njegove hiše od takrat ni premaknilo nič, je Joras zjutraj za Žurnal24 povedal, da bodo z deli za odstranitev robnikov nadaljevali danes popoldne ob 15. uri.

Joras na traktor, policisti v živi zid
Joško Joras je v začetku junija s svojim sosedom želel s traktorjem, na katerem je bil nameščen kopač, odstraniti betonske robnike pred zapornico na tako imenovani Evropski poti, ker ti zaradi svoje višine uničujejo spodnje dele avtomobilov.

Hrvaški policisti so jima z živim zidom to preprečili.

Nedotakljiv mejni prehod
Predsednik vlade Borut Pahor je takrat Jorasu v telefonskem pogovoru predlagal, naj z dejavnostmi počaka en teden, da poiščejo ustrezno rešitev. Naslednji dan sta se sestala v avli hotela Grand hotel Bernardin, kjer je Joras Pahorju predstavil težave, s katerimi se spopada na spornem območju.

Takrat sta se dogovorila, da Joras z odstranjevanjem počaka, dokler se Pahor v Dubrovniku ne sestane s hrvaško premierko Kosorjevo. "Da bi se premierja o moji težavi pogovarjala, ne vem, o tem me niso obvestili,“ nam je povedal Joras. Še enkrat poudarja, da ima za odstranitev robnikov odredbo sodišča in soglasje Direkcije za ceste ter da bo danes svojo pravico zagotovo tudi uveljavil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.