Slovenija
16 ogledov

Pahor – Kosor v Dubrovniku

1/7
Žurnal24 main
V Dubrovniku to popoldne mednarodni vrh Croatia Summit 2010. Srečanje visokih evropskih funkcionarjev in Kanade, tudi tokrat pa brez Srbije. Prisrčen pozdrav Pahorja in Kosorjeve.

Borut Pahor je v Dubrovniku opozoril, da po vstopu Hrvaške v Evropsko unijo obstaja nevarnost, da bi se proces širitve – kar zadeva države jugovzhodne Evrope – ustavil. Pahor pojasnjuje, da širitev Unije na zahodni Balkan ni pogosto na dnevnem redu v Bruslju. Ob tem je Unijo pozval k nadaljevanju procesa širitve.

Dubrovniško vrhunsko srečanje je odprla hrvaška premierka Jadranka Kosor, med govorci pa so bili tudi hrvaški predsednik Ivo Josipović ter premierji Francije, Poljske, Bolgarije in Albanije, François Fillon, Donald Tusk, Bojko Borisov in Sali Berisha. Vsi so izpostavili pomen priključitve držav jugovzhodne Evrope k Evropski uniji.

Tudi na to srečanje pa ni bo srbskih predstavnikov; v Zagrebu neuradno kot razlog navajajo prihod kosovskega premierja Hashima Thacija.

Jutri o povezovanju
Na vrhu, ki se začenja to popoldne, zaključili pa ga bodo jutri, bodo govorili o političnem, varnostnem in gospodarskem sodelovanju na evropskem jugovzhodu ter njegovem povezovanju z globalnimi tokovi. Razpravljali naj bi tudi o možnih rešitvah za izhod držav iz krize.

Pahor je pri tem že danes posebej izpostavil pomen medsebojnega zaupanja med voditelji v regiji ter pri tem omenil odnos, ki ga ima sam s hrvaško premierko Jadranko Kosor. "Če ne bi lani šli skozi pekel priprav in dogovorov o arbitražnem sporazumu, verjetno letos ne bi bili v raju, kot je Dubrovnik," je povedal Pahor.

Pahor – Kosor
Ob robu srečanja se bosta jutri na dvostranskem sestanku sestala tudi Pahor in Kosorjeva. Govorila naj bi zlasti o možnostih za reševanje še preostalih odprtih vprašanj med sosedama, osrednjo pozornost pa namenila vprašanju hrvaških varčevalcev v NLB.

Napovedano je bilo tudi Pahorjevo dvostransko srečanje s Silviem Berlusconijem, vendar je slednji po zadnjih podatkih odpovedal prihod v Dubrovnik, in sicer zaradi notranjepolitičnih razlogov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.