Slovenija
32 ogledov

Pahor krepi prijateljske odnose z Egiptom

Borut Pahor v Egiptu Urad predsednika RS
Predsednik Borut Paho začnja dvodnevni uradni obisk v Egiptu, kjer ga je sprejel gostitelj, egiptovski predsednik Abdel Fatah al Sisi.

Borut Pahor, ki ga na obisku spremljata minister za infrastrukturo Peter Gašperšič in močna gospodarska delegacija, je prvi slovenski predsednik, ki je obiskal Egipt.

Kot je dejal v izjavi za medije po srečanju s Sisijem, sta se z gostiteljem na štiri oči pogovarjala uro in pol, kar je po Pahorjevih besedah znak velikega zanimanja za iskrena stališča obeh strani za iskanje rešitev po mirni poti za najbolj pereča vprašanja, ki zadevajo obe državi, regijo in ves svet.

Pahor je dejal, da je gostitelju poskušal pojasniti, kaj lahko Slovenija kot suverena država in članica EU stori za to, da bi se z večjo vnemo, učinkovitostjo in predanostjo Evropske unije reševalo več problemov, kot smo jih danes sposobni reševati. Pogovor s Sisijem je bil po Pahorjevih besedah zelo pomemben za razumevanje zelo kompleksnih varnostnih in zapletenih političnih vprašanj v tej regiji.

"Ugotovila sva, da so odnosi med državama dobri, vendar bi bili lahko še veliko boljši in temu bova oba zelo predana," je poudaril Pahor in dodal, da to v enaki meri velja za gospodarske odnose med državama.

Blagovna menjava med Slovenijo in Egiptom je lani znašala dobrih 85 milijonov evrov. Kot je dejal Pahor, sta z egiptovskim predsednikom ocenila, da bi bilo mogoče v prihodnjih letih to številko podvojiti, zlasti z intenzivnejšim investiranjem na obeh straneh.

 dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • Avatar Leon
    Leon 15:46 06.december 2016.

    jozicamurn ; Kaj ima Pahor skupnega z diplomacijo ,če izključimo foto-termine ?

  • Avatar AtaAufbiks
    AtaAufbiks 00:00 06.december 2016.

    Koliko kamel so mu pa tokrat podarili? Pa tiste Gadafijeve kamele, a so mu jih že dostavili?

  • jozicamurn 00:00 06.december 2016.

    Prijateljstvo z Rusijo, Iranom in Egiptom bi prišlo zelo prav za Slovenijo, tako kot tudi z Sirijo.Biznis pri obnovi Sirije, nafta/gas preko Irana-Rusija-tok, rodovitna polja v Egiptu + raznorazni dateljni itd. Končno dela pravo stvar kar bi moral delati ...prikaži več že veliko prej.Še več obiskov na vzhod na Kitajsko in v Belorusijo sedaj.