Slovenija
2 ogledov

Pahor Kresalove še ni prepričal

Golobič je povedal, da bo sestanek potekal šele po izteku ultimata. (Foto: Nik R Žurnal24 main
Pahor je po seji vlade zatrdil, da bodo izpolnjeni vsi razlogi, da bo LDS ostala v koaliciji. Kresalova: Pahor tiho dopušča nezakonito ravnanje na tožilstvu.

S tem, ko premier Borut Pahor pravi, da ne verjame vsebini poročila ministra Zalarja, tiho dopušča nezakonito ravnanje na vrhovnem državnem tožilstvu in ocenjuje, da reforme tožilstva niso potrebne, meni predsednica LDS Katarina Kresal.

V poročilu je po njenem "zelo jasno zapisano", da tožilstvo ni učinkovito pri pregonu gospodarskega kriminala.

Na vprašanje, ali je mogoče reforme izpeljati, tudi če Barbara Brezigar ostane generalna državna tožilka, pa je Kresalova dejala, da "ne moremo spregledati, da na tem mestu deluje nezakonito, da a priori zavrača kakršnekoli spremembe in reforme, da si zatiska oči, da je tam vse v redu, da tožilstvo dela dobro na področju gospodarskega kriminala".

Ugodil bo vsem željam LDS

"Izpolnjeni bodo vsi razlogi, da bo LDS ostala v koaliciji. Ni nobenih zadržkov, da ne bi izpolnil pričakovanj ene izmed naših koalicijskih strank. Zelo pomembno je, da Slovenija ne zaide v krizo,"
je po seji vlade dejal premier Pahor.

O tem, zakaj Kresalove in Zalarja ni bilo na seji vlade, je premier dejal, da sta ministra verjetno ocenila, da je sodelovanje na posvetu pomembnejše. "Kljub temu je potrebno videti prioriteto," je dodal.

Prav malo me briga, kako se bo javnost odzvala na dejstvo, da bom ugodil stranki LDS. Razlogov, da bi nas tako zapustila ena od strank, ni.
Borut Pahor

"Od pravosodnega ministra Zalarja, tožilke Hrastarjeve in generalne državne tožilke Brezigarjeve sem dobil odgovor, da ne nasprotujejo objavi pogovora z dodatkom, da bo ena izmed tožilk magnetogram pregledala, ali so mogoče v pogovoru nekatere navedbe, ki bi lahko motile potek preiskave. Ko dobim potrdilo omenjene tožilke, bo pogovor na voljo tudi vam.

Magnetogram bo dan javnosti, poročilo Zalarja podpiram in v prihodnosti se bo tudi sprejela reforma tožilstva.
Če Zalar misli, da je potrebno razrešiti Brezigarjevo, naj da vladi predlog za njeno razrešitev in sledilo bo glasovanje. Če bo predlog podprt, bo šel v DZ. Trenutno sicer predlog nima moje podpore," je še dodal premier.

Golobič: Sestanka ne bo
Predsednik Zaresa Gregor Golobič je po seji vlade povedal, da bo koalicijski sestanek, ki ga je predlagal za danes, v torek. Pojasnil je, da je sestanek danes odpadel, ker predsednice LDS Katarine Kresal "zaradi drugih obveznosti žal ni bilo na seji vlade", tudi predsednik DeSUS-a Karl Erjavec je bil do 14. ure zadržan.

Morebiti je tako bolje.
Gregor Golobič

Na vprašanje, ali je sestanek lahko šele v torek, medtem ko se ultimat LDS izteče že v ponedeljek, je Golobič odgovoril: "Morebiti je tako bolje." Golobič se je s Pahorjem sicer pogovoril o zadnjih zapletih v koaliciji in ultimatu LDS glede zamenjave generalne državne tožilke Barbare Brezigar.

LDS ni bilo na seji vlade
Kot smo poročali, niti notranja ministrica Kresalova niti pravosodni minister Aleš Zalar, oba LDS, ob 10. uri nista prispela na redno tedensko sejo vlade.  Po naših prvotnih informacijah naj bi se na Brdu pri Kranju sestala na ponovnem strankarskem sestanku v zvezi z zadnjimi koalicijskimi zapleti.

Iz LDS so nam naknadno sporočili, da to ne drži in da se oba kot resorna ministra udeležujeta posveta Nasilje nad otroki – razumeti in prepoznati. V stranki trdijo, da je to poglavitni razlog za njuno odsotnost s seje vlade in da sta se zato tudi opravičila.

Kresalova pa je kasneje pojasnila, da je že v sredo najavila svojo odsotnost zaradi sodelovanja na posvetu na Brdu.

Na vladi jo je nadomeščal državni sekretar Gorazd Klemenčič, tudi sicer pa notranje ministrstvo po njenih besedah na vladi "ni imelo nobene prav težke točke".

Prav tako je zavrnila, da bi njena odsotnost pomenila tihi bojkot, pač pa je s svojo prisotnostjo na Brdu dala vsebinsko in moralno podporo posvetu.

Vendarle na Brdu?
Naši viri pa pravijo, da so bili ostali člani vlade nad odsotnostjo obeh predstavnikov LDS vseeno razburjeni, saj naj bi njuno opravičilo prišlo tik pred zdajci.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Prav tako naši viri blizu LDS ne izključujejo možnosti, da se bo strankin vrh v ožji zasedbi na Brdu pri Kranju danes znova sešel, ker da "gre več kot zares in je zato nekatere celo malo strah".

Zanimivo je, da je vlada danes sicer obravnavala tudi popravke zakona o insolventnosti in prisilni poravnavi, ki ga je pripravil prav Zalar in bi moral biti poročevalec na seji vlade.

Kot je znano, naj bi danes na to temo popoldne potekal izredni koalicijski vrh, vendar je, kot je povedal Golobič, odpadel.

Grožnja z izstopom
LDS je na Brdu sestankovala že v torek, v sredinih jutranjih urah pa so se razšli z ultimatom predsedniku vlade, da bodo iz koalicije izstopili, če ne izpolni njihovih zahtev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.