Slovenija
74 ogledov

Pahor lahko sestavi vlado

1/2
Žurnal24 main
Poslanci so na izredni seji za novega mandatarja za sestavo vlade z 59 glasovi za izvolili predsednika SD Boruta Pahorja, ki je že slovesno zaprisegel.

"Oddanih je bilo 84 glasovnic," je po končanem glasovanju dejal predsednik državnega zbora Pavel Gantar . Borut Pahor je prejel 59 od 83 glasov in je tako lahko slovesno zaprisegel kot novi mandatar. Poslankam in poslancem se je zahvalil za izkazano zaupanje, ki ga "ne vidi kot bianco menico, ampak kot kredit, ki ga bo poravnal z vestnim delom."

15 dni časa za ministrska imena
Mandatar ima sedaj 15 dni časa, da državnemu zboru predlaga svojo ministrsko ekipo. Usklajevanja o ministrskih resorjih sicer po zapletih glede ministrskega mesta za predsednika DeSUS Karla Erjavca še potekajo, medtem ko so prihodnji koalicijski partnerji vsebinski del pogodbe že parafirali. "Moja namera je, da – če dobim jutri zaupnico v DZ čez vikend in na začetku prihodnjega tedna nadaljujem pogovore o zasedbi ministrskih mest, ki ga bom takoj poslal v DZ, tako da bi se opravila zaslišanja in glasovalo o zaupnici," je poudaril Pahor po četrtkovem podpisu koalicijske pogodbe s prihodnjimi  koalicijskimi partnerji. Ob tem je napovedal, da opozicije v primeru zaupnice in izvolitve vlade ne bo prosil za običajnih 100 dni premora, "ampak le to, da se vlada konsolidira do božiča in da od prvega januarja naprej ravnamo tako, kot nam pritiče po naši politični vlogi."

 
 

Prisegam, da bom spoštoval ustavni red, da bom ravnal po svoji vesti in z vsemi svojimi močmi deloval za blaginjo Slovenije. 

slovesna zaprisega novega mandatarja Boruta Pahorja

 
"Velikopoteznost, ne drobnjakarstvo"
"Ta visoki dom prosim, naj mi zaupa mandat za sestavo vlade," je Pahor na začetku izredne seje nagovoril poslance državnega zbora in dejal, da ni nič pomembnejše od tega, "da nam uspe premagati prihajajoče ovire." Spomnil je, da je prav velikopoteznost Slovenijo pripeljala iz manj razvite države v uspešno državo. Glede na izkušnje iz preteklosti pa lahko na prihodnost gledamo z optimizmom. "Velikopoteznost, ne drobnjakarstvo," je spomnil Pahor in dejal, da se je treba na strateške ukrepe osredotočiti. Osebno imam veliko več vprašanj kot odgovorov. Ne moremo čakati na odgovore drugih, ampak jih moramo poiskati sami. Zdaj je čas, da pokažemo iznajdljivost. Imamo dovolj domačega znanja in talentov, da se lotimo projekta," je opozoril Pahor in dejal, da bo prva naloga nove vlade ustvariti potrebno družbeno in politično ozračje, "da to energijo poveže v ustvarjalno celoto."

Največ časa je Pahor v svojem govoru namenil gospodarskim vprašanjem. © BOBO

 
Največ časa je Pahor v svojem govoru namenil gospodarskim vprašanjem. Dejal je, da bo vlada sledila javnofinančnim pravilom: stabilno povečevanje javnofinančnih odhodkov, ki niso odvisni od nihanj fiskalnih prihodkov. Pri dohodnini bo vlada poskušala popraviti splošno davčno olajšavo tako, da se bo ta počasi približevala letnemu znesku minimalne plače. Za reševanje stanovanjskega vprašanja pa naj bi znova uvedli posebno stanovanjsko olajšavo. Vlada pa si bo prizadevala tudi, da bodo državljanom bolj dostopne tudi vse javne storitve.

Glede varnosti in zunanje politike, bo vlada po besedah Pahorja imela ˝ kontinuirano slovensko varnostno in zunanjo politiko ˝. Pahor odločitve sedanje vlade glede politike do Hrvaške podpira, ˝ker je imela vlada pravi razlog za to. ˝ Ob tem pa je dejal, da naj mešana slovensko-hrvaška komisija za reševanje odprtih vprašanj med državama zaključi delo in vladam predstavi alternativo za končno rešitev mejnega vprašanja. ˝Pri tem pa mora Slovenija vztrajati pri načelu pravičnosti ,˝ je še dejal Pahor.

˝Zavezujemo se za postopen in transparenten umik države iz podjetij, ki so v procesu preoblikovanja družbene lastnine ostala v državni lasti, vendar predvsem tam, kjer je to z vidika njihovega dolgoročnega razvoja smotrno. Glede na finančno negotovost bomo delovali kot dober in skrben gospodar in preučili dodatne ukrepe ,˝ pa je Pahor dejal glede načrtov za umik države iz gospodarstva.

 

DZ tudi o delovnih telesih

Poslanke in poslanci bodo  oblikovali tudi parlamentarna delovna telesa. Tudi pri tej točki po četrtkovem dogovoru poslanskih skupin o sestavi in vodenju delovnih teles zapletov ni pričakovati.

Podporo Pahorju odrekli le v SDS
Pri izvolitvi kandidata za to funkcijo, predsednika SD Boruta Pahorja , ni bilo pričakovati zapletov, saj so mu podporo z izjemo SDS napovedali v vseh parlamentarnih strankah. Poleg poslancev SD, Zaresa, DeSUS in LDS, torej strank, ki bodo sestavljale prihodnjo koalicijo, so Pahorja podprli tudi v opozicijskih SLS in SNS. A ob tem so opozorili, da ne gre za ˝bianco˝ podporo, ter napovedali, da bodo novi vladi ves čas gledali pod prste. Pahorjeve kandidature pa niso podprli v SDS. Vodja poslanske skupine Jože Tanko je opozoril na postopek imenovanja, ki po njegovem mnenju poteka izredno počasi. Vodja poslanske skupine SDS je do novega mandatarja kritičen tudi zato, ker SDS ni povabil na pogovore o sestavi koalicije. Opozoril je na vzorec ločevanja na ˝naše in vaše˝ , ki se bo po njegovih besedah nadaljeval tako dolgo, ˝da bodo ostali samo še vaši.˝

Številna imenovanja
Državni zbor je na svoji prvi izredni seji imenoval tudi novega evropskega poslanca. Poslanci so na to mesto imenovali Aurelia Jurija , ki bo poslanec v Evropskem parlamentu za preostanek mandatne dobe namesto poslanca, ki mu je prenehal mandat.  V klopeh evropskega parlamenta bo sedel do junija prihodnje leto.

Mesto generalne sekretarke Državnega zbora je zasedla Mojca Prelesnik , dosedanja namestnica informacijske pooblaščenke, ki bo na tem mestu nasledila Lovra Lončarja . Generalni sekretar DZ sicer po parlamentarnem poslovniku vodi službe državnega zbora. Sledilo je še imenovanje dveh namestnikov varuha človekovih pravic. Izvoljena sta bila  Tone Dolčič in Jernej Rovšek , ki sta že prisegla pred državnim zborom.

Lahovnik brez imunitete
Državni zbor je odločal tudi o podelitvi poslanske imunitete poslancu Zares Mateju Lahovniku, ki ga zaradi razžalitve toži nekdanja predsednica uprave Palome Mateja Perger. Imunitete, na katero se Lahovnik ni skliceval, mu niso podelili.

Z mesta predsednika države revizijske komisije so razrešili Sama Červeka . Šlo je zgolja za formalno razrešitev, saj je Červek zanjo prosil sam.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.