Slovenija
13 ogledov

Pahor: Lani sociala, letos reforme

Včeraj je Pahor napovedoval pospešek konkurenčnosti. (Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
Vlada je pričakovala zdrs konkurenčnosti, ker se je lani osredotočila na na ohranjanje socialne povezanosti. Zdaj so na vrsti reforme, je povedal premier Borut Pahor.

Slovenija je na lestvici svetovne konkurenčnosti za 2010, ki jo je v sredo objavil švicarski inštitut za razvoj menedžmenta (IMD), izgubila 20 mest in pristala na 52. mestu. Utrpela je največji padec med 58 državami v raziskavi, razlogi za to pa so predvsem v velikem padcu BDP in zelo pesimističnih ocenah predstavnikov slovenskih podjetij. Za Slovenijo so se na lestvici IMD tokrat uvrstile le Bolgarija, Romunija, Argentina, Hrvaška, Ukrajina in Venezuela. Na prvem mestu je Singapur letos zamenjal ZDA, ki jih je prehitel tudi Hongkong.

"Lani smo storili vse, kar je v naši moči, da smo krepili socialno povezanost, tudi na račun konkurenčnosti. Sedaj, v letu 2010, pa bomo naredili vse, da elemente konkurenčnosti dvignemo," je povedal premier.

Pri tem je omenil spreminjanje zakona o delovnih razmerjih.

"Sindikati se morajo spomniti pripravljenosti, da bodo konstruktivni pri teh spremembah, ker je šla vlada naprej pri minimalni plači.

Mi smo se teh obljub držali, pričakujem, da se jih bodo tudi sindikati
," je dejal in dodal, da so spremembe stvar socialnega dialoga, ampak da ta ne more trajati v nedogled.

Šel bo tudi na lastno pest
Po njegovo je konkurenčnost treba izboljšati in ji nameniti "absolutno pozornost", pri čemer ni izključil možnosti, da bodo šli z reformami naprej tudi brez soglasja sindikatov.

Zato od socialnih partnerjev pričakuje, da priznajo to pripravljenost vlade in da "ne demonstrirajo proti vladi v smislu, da ni dialoga". "Dialog je, imamo pa različna stališča in vedno jih bomo imeli. Vlada mora prevzemati odgovornost za odločitve," pravi.

Pahor je ponovil, da sta glavni težavi Slovenije primanjkljaj in konkurenčnost; prvo bodo skušali rešiti z rebalansom proračuna, drugo pa s strukturnimi reformami.

Trg delovne sile največja cokla
Minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik je dejal, da spremljajo rangiranje Slovenije glede konkurenčnosti in dejstvo, da "se vseskozi poudarjajo ravno dimenzije zaposlovanja, trga dela kot tiste, ki nas na lestvici konkurenčnosti postavljajo niže, kot bi si želeli".

Zato so tudi v strukturne reforme vključili več zakonov s področja delovne zakonodaje, zakon o urejanju trga dela, zakon o delovnih razmerjih in zakon o malem delu, sledil bo tudi zakon, ki bo vzpostavil odpravninski sklad.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.