Slovenija
7 ogledov

˝Pahor mi gre na živce˝

˝Meni lahko oblast reče karkoli hoče; odgovorna je oblast.˝ Žurnal24 main
Pisatelj in ljubljanski mestni svetnik Peter Božič je mestni svetnik že tretji mandat, tokrat na županovi listi. Z njim smo se pogovarjali o trenutnem stanju v Ljubljani.
Katero napako so naredili župani v vaših mandatihω
Biti župan mesta Ljubljane je izjemno težko. Janković ima Ljubljano za podjetje, kar ima tako svoje prednosti kot pomanjkljivosti. Vika (Potočnik, op. a.) je želela vse sama narediti, podobno tudi Danica (Simšič, op. a.). A brez delegiranja nalog na nižje ravni podjetje ne more funkcionirati. Odločitev gre čez vso proceduro, in ko se enkrat sprejme sklep, ni umika.

Torej menite, da je treba odločitev, ko je enkrat sprejeta, izpeljati, četudi je napačnaω
Zdaj imamo enajst civilnih iniciativ in njihov osnovni problem je, da so bile vse navajene na to, da se je županja pod njihovim pritiskom umaknila. A treba je vedeti, kako je prišlo do odločitve.  Na primer strategijo razvoja kulture smo sprejemali skozi celo vrsto razprav, pogovorov, in ko je bila strategija sprejeta, je bila sprejeta.

Peter Božič je ljubljanski mestni svetnik že tretji mandat. © Boštjan Tacol

 
Potem menite, da župan Janković ni sprejel nobene odločitve, ki bi jo bilo treba popravitiω
Zelo težko presojam, saj imam kritične pripombe tudi na delo svoje lastne komisije. Moram začeti pometati pri svojem pragu. Da dela tudi župan kaj narobe, je jasno. V prejšnjih dveh mandatih se ni naredil niti en prizidek. Premaknilo se ni niti eno poleno.

Kaj se je tako zelo spremeniloω
Način odločanja, ki ima za posledico veliko večjo učinkovitost, pa tudi nekateri projekti tečejo (Kino Šiška, stadion, džamija, urejanje središča  mesta). So pa tudi ovire, kot da bi v Ljubljani rasel pragozd. Poglejte modernizacijo javnih zavodov vsak korak, ki ga naredite, naleti na strahovit odpor. Sovražnik Ljubljani, mestu, je tudi država. Je bila, ves čas. Vse projekte v mestu so onemogočali.

Zakajω
Bom zelo odkrit. Vsi demokratični sistemi imajo velik problem s provincializmom, ker je večina v parlamentu zmeraj s podeželja. Župan je tako rekel Kanglerju (Francu, županu Maribora, op. a.): ˝Kaj se razburjaš imaš novo gledališko dvorano, krasen nov stadion, novo univerzo.˝ Po eni strani s tem manipulira država, po drugi pa so notranje razmere take, da vsakič, kadar se pojavi namen, da se bi kaj naredilo, nastane civilna iniciativa. Zelo težko govorim kritično o Jankoviću, že tretji mandat doživljam ta katastrofalen odnos države do mesta. Če bi poslušali teh enajst civilnih iniciativ, bi Ljubljanica že zdavnaj tekla nazaj.

 
 

Meni gre Pahor sicer zelo na živce. Okoli sebe je nabral štab, ki so plenili Ljubljano.

Peter Božič, ljubljanski mestni svetnik

 
Ampak zdaj so odnosi z državo boljšiω
Meni gre Pahor (Borut, op. a.) sicer zelo na živce. Okoli sebe je nabral štab ljudi, ki so plenili Ljubljano. Ljudi, ki so želeli odprodati 240 tisoč kvadratnih metrov mestnih zemljišč po 30 evrov na kvadratni meter podjetju, ki je bilo v lasti Matjaža Gantarja. Tega niso izvedli, ker smo s frakcijo LDS to preprečili. Ta zemljišča so ostala mestu. Takrat se je Danica izkazala, sprejela je naše amandmaje, Pahor pa jo je zato zdaj odpikal.

Zakaj je potem Janković tako velik prijatelj zdajšnje koalicijeω

Kaj pa hoče drugegaω A ni bolje imeti dobre odnose z državoω
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.