Slovenija
21 ogledov

"Pahor naj Kresalovi pokaže vrata"

O podpori Kresalovi se govori, a redki jo izrečejo neposredno. (Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Vinko Gorenak, SDS, o aferi Hypo: "Predsednika vlade bomo pozvali, naj ministrici pokaže vrata. Ali bo to naredil ali ne, je odvisno od njega."
Trditve Vinka Gorenaka, s katerimi je na novinarski konferenci utemeljil zahtevo za mojo zamenjavo, so lažnive, njihov edini namen pa je pljuniti vame ter prikriti resnico o delu policije v zvezi s Hypo banko.
Katarina Kresal, notranja ministrica

SDS odboru za notranjo politiko predlaga, naj s sklepom pozove Boruta Pahorja, da državnemu zboru predlaga zamenjavo ministrice za notranje zadeve Katarine Kresal in s tem omogoči neodvisno policijsko preiskavo v primeru Hypo Alpe Adria Bank in Hypo Leasing v Ljubljani. Poslanska skupina je zato v sredo vložila zahtevo za nujno sejo odbora za notranjo politiko o ravnanju in ukrepih pristojnih organov v Hypo Alpe-Adria-Bank in Hypo Leasing Slovenija.

Kaj sploh dela slovenska policija?
"Novinarji ste razkrili toliko informacij v zvezi z afero Hypo, da jim tudi sam komaj sledim. 9. februarja se je zgodila bliskovita akcija avstrijskih lastnikov, kjer smo videli nemško in avstrijsko govoreče varnostnike. Jasno je, da so odnesli mobilne telefone, računalnike in določeno dokumentacijo, pri čemer pa ni jasno, kaj počne slovenska policija," je na novinarski konferenci povedal  Vinko Gorenak iz SDS.

"Zelo veliko indicev je, da državni avstrijski organi ne zaupajo slovenskim in da so to akcijo speljali sami, brez sodelovanja z našimi organi," je še dejal Gorenak.
 
Preiskave v tujini, v Sloveniji pa nič
"Kaj so iskali? Iskali so pravzaprav morda vas, novinarje, ker so preiskovali, kdo je dal v javnost seznam posojilojemalcev. Zadevo so zaključili s poročilom, da kazenske ovadbe ni. Preiskave tečejo v Avstriji in na Hrvaškem, v Sloveniji pa nič," je poudaril Gorenak, ki se tudi sprašuje, kam so preiskovalci odnesli vse temeljne zbrane dokaze iz preiskave, ki je bila izvedena 9. februarja. "So jih odnesli kar lepo v Avstrijo? Tega danes ne vemo." je dejal.

Jasno je treba reči, da je Hypo banka neke vrste dvorna banka LDS. Vse se giblje okoli LDS.
Vinko Gorenak, SDS

Pahor naj Kresalovi pokaže vrata
Ob tem je Gorenak poudaril tudi, da je glede zadev v zvezi z banko Hypo na čelu ministrstva za notranje zadeve Katarina Kresal, partnerica odvetnika Mira Senice, in se vprašal, ali policija, ki jo usmerja prav Kresalova, sploh kaj preiskuje v zvezi z afero Hypo. "Kako lahko policija vse to preiskuje, kako? To jih bomo vprašali na izredni seji, predsednika vlade pa pozvali, naj ministrici pokaže vrata. Ali bo to naredil ali ne, je odvisno od njega," je bil odločen Gorenak.

Številne nepravilnosti pri poslovanju.
Upravi banke Hypo Alpe-Adria in Hypo Leasinga naj bi bili zamenjani zaradi provizij, ki naj bi jih pobirali pri poslih komitentov v Liechtensteinu in drugih davčnih oazah.
Lastniki Hypa naj bi se usmerili na sume kršitev pri konkretnih primerih, tudi pri poslovanju s skupino Vegrad. Pri tem naj bi odkrili nejasna nakazila v Liechtensteinu in podjetja v davčnih oazah, sum skritih provizij, obtožbe izsiljevanja. V javnost je prišel tudi podatek o kreditih banke Hypo Senici.

Hypo banka je "hišna banka" LDS
Hypo banka oziroma njena podružnica v Sloveniji že dlje časa velja za neke vrste "hišno banko" stranke LDS, zlasti zaradi njenih povezav z nekdanjim vodjem banke Božom Španom, pravijo v SDS. Partner Kresalove, odvetnik Senica, je pri Hypo banki najel vsaj šest kreditov v vrednosti od 1,5 milijona do pet milijonov evrov, tudi v času največjega kreditnega krča, dodajajo. Gorenak je tudi sam omenil "serijo posojil Miru Senici" in povezave z davčno oazo v Liechtensteinu.  

Spomnil je še na predkazenski postopek glede spornega najema stavbe NPU-ja, kjer po več kot letu dni še vedno ni nobenih rezultatov. Tudi posojilo Igorju Pogačarju za stavbo NPU-ja je dala Hypo Leasing v obliki leasing kredita, je poudaril.

Kresalova: "Trditve so lažnive"
"Trditve poslanca SDS Vinka Gorenaka, s katerimi je na novinarski konferenci utemeljil zahtevo za mojo zamenjavo, so lažnive, njihov edini namen pa je pljuniti vame ter prikriti resnico o delu policije v zvezi s Hypo banko," se je odzvala notranja ministrica Katarina Kresal.

Policija dela še ni zaključila
Dodaja še, da je policija povsem nedvoumno pojasnila, da že od sredine lanskega leta preiskuje sume različnih kaznivih dejanj, ki so povezana s prometom z nepremičninami, finančnimi transakcijami v Sloveniji in tujini ter sumi zlorab odgovornih oseb, ki so sodelovale v poslih, povezanih s Hypo banko. V zvezi s tem je policija izvedla več preiskovalnih aktivnosti, svojega dela pa še ni zaključila, saj gre za izredno kompleksne in obsežne zadeve, ki se preiskujejo v sodelovanju s tujimi varnostnimi organi.

"Razumem jezo in nemoč SDS, ko vsak dan sproti gledajo, kako se sporni finančni imperiji, ki so jih pomagali graditi v svojem mandatu ali so celo, kot je bilo to v primeru prodaje Mercatorja v zameno za časnik Delo, nastali v njihovih sobanah, sesuvajo v prah. Razumem, da bi svojo jezo najraje stresli name. Ampak tako seveda ne gre," še v sporočilu za javnost pravi Kresalova.

Obenem dodaja, da bo v skladu z njenimi usmeritvami od začetka mandata dalje pregon gospodarskega kriminala še naprej in kljub vsem polenom, ki jih dobiva pod noge, prioriteta slovenske policije in pri tem je še naprej ne bo zanimalo, kakšne barve je tisti, ki mu potrkajo na vrata, kar s svojimi akcijami iz dneva v dan tudi potrjujejo.

Janševizem blati vse 
"Spone, ki se jih resnično moramo osvoboditi v Sloveniji, pa so manipulativne, sprevržene in skrajno neodgovorne spone janševizma, ki zaradi lastnih (pre)dolgih prstov sistematično blati ne samo mene, temveč vse institucije te države, od predsednika republike do organov odkrivanja in pregona ter sodstva, s ciljem, da zruši njihovo kredibilnost, preden do konca pripeljejo kazenski primer podkupovalne afere Patria," še odgovarja Kresalova.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.