Slovenija
63 ogledov

"Pahor naj se javno opraviči"

1/3
Žurnal24 main
Pahor študentom: "Tudi jaz ne morem živeti od svoje plače." Pahor moral tolažiti razočarano volivko. V MSi od premierja zahtevajo javno opravičilo.

Premier Borut Pahor je na srečanju s študenti glede problematike s štipendijami in malim delom izjavil, da ima 3000 evrov plače, s čimer ne more živeti, zato si pomaga s prihranki.

Tolažba razočarane volivke
Ena izmed udeleženk sestanka je Pahorju s solzami v očeh povedala, da ga je volila, zdaj pa je razočarana. Premier jo je poskušal potolažiti.

Med pogovorom je sicer tudi ministre naslavljal kar po imenih.

Po mnenju premierja gre za generacijo, ki nima formalne politične moči, a bo morala družbo povleči iz krize. Dodal je, da bodo na konferenci reševali probleme, čeprav jih verjetno ne bodo rešili.

Minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Gregor Golobič pa je dejal: "To ni mirovna konferenca." Golobič je napovedal, da bodo 40 odstotkom rednih študentov zagotovili subvencionirano ležišče. To bi pomenilo 27,6-odstotno povečanje in 90 milijonov evrov stroškov.  

Za ohranitev študentskega dela
Predsednica študentske organizacije Katja Šoba je vladi predala v podpis dokument, v katerem so zbrani vsi dogovori študentov s preteklimi in sedanjo vlado. Omenjena je tudi zahteva po ohranitvi študentskega dela.

Golobič je dejal, da bodo predlagani dokument temeljito preučili.

Pahor naj se javno opraviči
V Mladi Sloveniji (MSi) so premierja Pahorja pozvali, naj se za izjave, da s svojo plačo ne more preživeti, opraviči Slovencem, ki so jih zagotovo užalile. "Je nizek in aroganten udarec za vse slovenske delavce, brezposelne, upokojence, študente in dijake. Takšna izjava je za predsednika vlade nedopustna in ponižujoča. Gre za norčevanje predsednika vlade, ki je izgubil kompas in občutek za navadne slovenske delavce. Če Borut Pahor ne more preživeti s 3000 evri, kako naj potem preživi slovenski delavec s 600 evri neto plače?" so zapisali.

Obenem se še sprašujejo, zakaj Pahor sploh še opravlja funkcijo premierja, če ni zadovoljen z mesečnim plačilom. "Priporočamo mu, da vsaj za tri mesece skuša preživeti s 600 evri, saj bo le tako uvidel, kaj pomeni varčevati. V kolikor Pahor zahteva večje plačilo za svoje delo, potem naj si poišče novo službo," so še zapisali.

Upajo na rešitev
"Danes bomo predstavili vse zadeve, ki se tičejo študentov, torej študentske postelje, prevoz, delo in štipendiranje. Naredili bomo pregled celotnega položaja študentov v naši državi. Upamo, da bomo lahko skupaj našli rešitve, ki bodo dobre za študente,"
je pred današnjim sestankom vlade in študentske organizacije za zurnal24.si povedal Jernej Štromajer, predsednik ŠOU v Ljubljani.

Štromajer pravi, da na sestanku od vlade ne bodo zahtevali ničesar, temveč se bodo pogovarjali o težavah visokošolskega prostora pri nas. "Zakaj mora vsak tretji študent delati, da sploh lahko študira?" se sprašuje Štromajer, ki pravi, da se bodo s predstavniki vlade pogovarjali tudi o štipendijski politiki, ki naj bi ji namenili največ časa.

"Izgredov ne bo"
Študentska organizacija, ki je konec maja organizirala protest proti predlogu zakona o malem delu, danes ne pričakuje nobenih incidentov. "Konferenca bo potekala v prostorih ministrstva za šolstvo, zato verjamemo, da bodo naši gostitelji poskrbeli za to, da bo konferenca potekala nemoteno," je o varnosti povedal Štromajer, ki pravi, da podatka o tem, koliko predstavnikov študentske organizacije bo navzočih na konferenci, nima.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.