Slovenija
29 ogledov

Pahor najbolj priljubljen, Türk peti

Politbarometer november 2012 Delo
Po novembrski anketi Dela je na barometru priljubljenosti vodstvo prevzel Borut Pahor, Danilo Türk, ki je več let vztrajal na vrhu, pa je padel na peto mesto.

Med strankami je vodstvo prevzela SD s 25,1 odstotka glasov vprašanih. Sledita precej izenačeni stranki SDS (14,5 odstotka) in Pozitivna Slovenija (14,2 odstotka), piše Delo.

Najbolj nazadovala NSi

Preostale stranke so po navedbah Dela še naprej skromne, niso pa bistveno spremenile rezultata. Najbolj je rezultat poslabšala NSi; s 4,5-odstotne podpore je zdrknila na 2,6 odstotka glasov. Raste podpora DL, ki se je od oktobra s 3,3 odstotka podpore povzpela na 5,8 odstotka. SLS ima 4,4-odstotno podporo, Desus pa 1,7-odstotno.

Uspeh Boruta Pahorja

Delo ugotavlja, da so precejšnje spremembe, ki jih je prineslo tokratno merjenje javnega mnenja, nedvomno povezane z uspehom Boruta Pahorja v prvem krogu predsedniških volitev. Velika rast SD za skoraj devet odstotnih točk gre na račun manjšega števila neopredeljenih, ki jih je pet odstotnih točk manj kot oktobra, ter nazadovanja PS, ki ima za štiri odstotne točke manjšo podporo. SDS ima glede na oktober 1,5 odstotne točke manjšo podporo.

Z vlado nezadovoljnih skoraj 68 odstotkov vprašanih

Vlada je za svoje delo v zadnjem mesecu dobila srednjo oceno 2,29 (oktobra 2,2). Nezadovoljstvo z delom vlade je izrazilo 67,7 odstotka vprašanih, zadovoljstvo pa 22 odstotkov. Ocena za DZ je tokrat enaka kot oktobra, in sicer 2,3.

Priljubljenost povezana z rezultati volitev

Tudi barometer priljubljenosti tokrat prinaša zasuk, ki je po navedbah Dela očitno povezan z rezultatom prvega kroga predsedniških volitev. Prvo mesto je zasedel Pahor, Türk je zdrknil na peto mesto. Kot ugotavlja Delo, sta ta dva predsedniška kandidata pridelala največjo spremembo ocene. Na drugem mestu je Janez Potočnik, tretji je Radovan Žerjav, četrti pa Gregor Virant.

Najslabše ocenjeni sta Ljudmila Novak in Alenka Bratušek, ki ju bosta prihodnji mesec na lestvici nasledila Žiga Turk in Vinko Gorenak.

Komentarjev 6
  • Jo Mus 16:29 26.november 2012.

    Ko sem dobil volilne glasove od simpatizerjev ki radi poslušajo bedarije, sem nekaj bedarij natresel še v zahvalnem govoru:»Občutim srečo, ki ni povezana z mojim lastnim uspehom, ampak je povezana s tem, DA SE SLIKAJO NEKI NOVI HORIZONTI ...prikaži večONTI NAŠE PRIHODNOSTI. » !!! ( halo narod, slikajo se vam horizonti naše prihodnosti, … če to ni povod za nepopisno srečo !? In potem sem še dejal:»Ne bi rad izzvenel DOMIŠLJAVO in rekel, da je ta nova prihodnost ( slika horizonta naše prihodnosti… ) povezana z mojim imenom, a z vizijo, vero v prihodnost in z upanjem lahko dosežemo NEPREDSTAVLJIVO. ( nepredstavljivo je skoraj tako kot črna luknja ? ) Do nedavna sem bil predsednik vlade in so me strici iz ozadja ( ki jih ne bom omenil ) zabrisali s prestola, a pred močjo naših ljudi moramo biti ponižni. Čez dva tedna si želim vaše podpore. Nisem popoln, spet bodo spodrsljaji, a verjamem v vas !Žal sem pozabil omeniti, da sem samo omejen, neodločen politikantski MISLEC.

  • Trsten 12:39 20.november 2012.

    Anketa Dela je najbolj lažniva od vseh anket. Da vas ni sram klukci lažnivi.Pet let je bil vaš sluzavi lažnivi DanilĆe na prvem mestu priljubljenosti. Drugi je bil neki Janez Potočnik, ki ga 90 procentov Slovencev sploh ne pozna ...prikaži več in ne ve kaj sploh dela.

  • Scott 22:42 19.november 2012.

    Patria je bila velika,velika laž,očetovstvo morebitnega Papeža je bila velika,velika laž tako,da tudi tem raznim delovim anketam ni za verjeti!