Slovenija
11 ogledov

Pahor ne razume sindikatov

Žurnal24 main
Vlada je danes javnost seznanila s predlogom strategije razvoja finančnega sektorja v Sloveniji. Predsednik vlade na konferenci po seji ostro nastopil proti sindikatom.

Danes je vlada javnost seznanila s predlogom strategije razvoja finančnega sektorja v Sloveniji. Po besedah ministra za finance, Franca Križaniča, predlog opredeljuje tri strateške finančne institucije. "Gre za tri pomembne finančne centre, za katere želimo, da ostanejo neodvisni," je po seji vlade na novinarski konferenci povedal minister.

Na novinarsko vprašanje glede neposrednih stroškov, ki naj bi ob padcu pokojninske reforme znašali tudi 300 milijonov in več, je minister Križanič odgovoril zadržano. "Upam, da bo referendum uspel. Menim, da se bodo drugače pokojnine še naprej zniževale. In sedanja pokojnina vsekakor ni ugodna."

Trije ključni finančni stebri so Nova Ljubljanska banka (NLB), Zavarovalnica Triglav ter Nova Kreditna banka Maribor (NKBM) v povezavi s Pozavarovalnico Sava, Zavarovalnico Maribor in Zavarovalnico Tilia.

Država želi modernizirati lastništvo, pri čemer se bi lahko njen delež znižal do 25 odstotkov plus ena delnica, naslednji lastnik pa bi imel nekajkrat manjši delež. Družbe bi država soupravljala s strateškim partnerjem, ki bi bil pogodbeno vezan z državo.

Križanič pričakuje, da bo agencija gradivo do konca junija vrnila vladi, ki ga bo nato poslala v DZ.

Pahor tudi o pripravi novele o delovnih razmerjih
Po mnenju predsednika vlade so odločitve, ki jih je sprejela vlada, Slovenijo kljub krizi ohranile v samem evropskem vrhu na področju socialne povezanosti. V primeru, da ne bo strukturnih reform, bomo, po besedah Pahorja, izgubili tudi to.

Jaz sem na začetku mandata ponujal roko in jo ponujam tudi zdaj.
Borut Pahor, predsednik vlade

V prvih dveh letih gospodarske krize je Slovenija, čeprav na padec konkurenčnosti, ohranila visoko stopnjo socialne povezanosti ter zelo nizko stopnjo tveganja revščine, je po  seji vlade dejal premier Borut Pahor.

Na Sloveniji je zdaj, da izpelje tudi drugi korak, to pa so strukturne reforme. In v tem smislu ima vladna politika rep in glavo, meni Pahor.
Novinarska vprašanja so se med drugim vrtela tudi okrog pokojninske reforme in bivše ministrice Duše Trobec Bučan.

Socialna povezanost je pomembna za nacionalno samozavest.
Borut Pahor, predsednik vlade
Ne razume sindikatov
Poudaril je, da Slovenija pokojninsko reformo potrebuje. Nikakor ni dobro, da se kljub daljšemu podaljševanju povprečne življenjske dobe ne daljša delovna doba. Zato nikakor ne more razumeti sindikatov.  
"Ti so prisluhnili, ko je v času krize brez soglasja delodajalcev pristal na dvig minimalne plače. A zdaj, ko je prisluhnil gospodarstvu s pokojninsko in drugimi reformami, so sindikati zatisnili ušesa. Eno brez drugega ne gre." Ljudje potrebujejo spremembe, dodaja premier: "Če bodo ukrepi sprejeti z zamudo, bodo manj privlačni."

Če je poslala zaprosila za službo, nadomestila ne bo
Pahor je ministru za pravosodje Alešu Zalarju naročil, naj preveri, ali je bivša ministrica Duša Trobec Bučan zaprosila za delovno mesto na njegovem ministrstvu. "Bivši funkcionar ima pravico do nadomestila, le če ni dobil službe. Če zaprosi za službo, do nadomestila ni upravičen," je povedal Pahor glede nadomestila, do katerega naj bi bila upravičena bivša ministrica Duša Tobec Bučan.

Še enkrat bi izbral Rupla
V primeru, da bi bil Pahor še enkrat na začetku, bi za svetovalca za zunanjo politiko spet  izbral Dimitrija Rupla. "Zakaj? Ravno zaradi intrigantnosti, polemičnosti in kontroverznosti tega zelo pomembnega slovenskega politika, ki je bil pripravljen postati uradnik."

Opozoril je tudi, da sta reformi trga dela in zdravstva že pripravljeni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.