Slovenija
15 ogledov

'Pahor nima srca za vodenje'

Premier Borut Pahor in mariborski župan Franc Kangler. V začetku leta se je obči Žurnal24 main
Mariborski župan Franc Kangler je na predsednika vlade Boruta Pahorja naslovil odprto pismo, v katerem je izrazil zaskrbljenost nad nekaterimi njegovimi potezami in potezami njegove vladne ekipe.

Kangler Pahorju očita kadrovsko izbiro in ugotavlja, da severovzhodni del Slovenije očitno ne premore dovolj sposobnih ljudi, ki bi si zaslužili premierjevo zaupanje kot ministri, državni sekretarji, vodilni funkcionarji raznih uradov in člani uprav podjetij v državni lasti. Spregledani so bili po njegovem tudi pri imenovanjih v nadzorne svete, pri čemer je kot najbolj svež primer navedel nedavno imenovani novi nadzorni svet Pošte Slovenije, v katerem ni več nobenega nadzornika iz Maribora in širše regije.

 

Pahor ponovil že znano

V odgovoru, ki so nam ga poslali iz kabineta predsednika vlade, so zapisali, da je premier Borut Pahor že na sestanku, 4. marca 2009, predlagal, da se projekt da v vnovično presojo državnemu zboru. V primeru odobritve s strani državnega zbora, bi vlada prevzela svoj del odgovornosti. Vlada je tudi ustanovila medministrsko skupino za pripravo gradiva za ponovno obravnavo kandidature, ki ga bodo nato predstavili v državnem zboru.

"Ko gre za banke, ki smo jih davkoplačevalci enkrat že reševali, ni nobenih pomislekov pri dodeljevanju garancij, poroštev, dokapitalizacij in podobno. Ko pa gre za gospodarsko podjetje in še posebej, ko gre za podjetje, ki ne deluje v Ljubljani, pa se zlahka zavrže znanje in pozabi na več kot tristo delavcev in njihovih družin," je v pismu kritičen Kangler.

Zatiranje ambicioznega Maribora

Župan Maribora se v pismu premierju ni mogel izogniti niti ambicioznim projektom Maribora in sosednjih občin, zlasti zimske univerzijade 2013 in Evropske kulturne prestolnice 2012, ki sta po njegovem izključno razvojna in infrastrukturna projekta. V zvezi z univerzijado je Kangler zapisal, da se vsi, ki sodelujejo pri organizaciji, zavedajo resnih gospodarskih razmer in bodo v primeru manj uspešnega črpanja evropskih sredstev pač zgradili kakšen hotel manj ali pa bo izpadla prenova kakšne sedežnice. V nobenem primeru pa po njegovih zagotovilih ne bodo izpadlega denarja iskali v državnem proračunu.

"Nima srca za vodenje"

Kangler je v pismu Pahorju sicer priznal, da izhajata iz različnih političnih opcij, vendar bi ju po njegovem morala družiti skupna želja po razvoju in napredku Slovenije. Kot je dejal, ga Pahor v kratkem času vladanja ni prepričal, da ima znanje, energijo in srce za uspešno in vsestransko vodenje Slovenije.

"Gospodarska kriza vas je očitno prestrašila in zatekate
se k zategovanju pasu in čakanju na boljše čase. To Sloveniji ne bo pomagalo iz krize, še manj, da bi iz nje prišla gospodarsko, organizacijsko in upravno prečiščena in močnejša. Za vašo všečno predvolilno konsenzualno politiko bi se že morala oblikovati jasna in odločna razvojna politika, ki jo Slovenija v teh časih nujno potrebuje," je še dodal mariborski župan.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.