Slovenija
9 ogledov

Pahor: Niste sami

Pahor v Laškem
1/38
Žurnal24 main
Niste sami in slovenska solidarnost se bo gotovo znova izkazala, je premier Pahor poskušal potolažiti vse, ki jih je prizadela vodna ujma. Obljubil je preprečevanje poplav.

"Vse, kar je potrebno in mogoče, da se zaščiti najprej varnost ljudi in premoženja." Tako je premier Borut Pahor v Laškem odgovoril na vprašanje Žurnala24, na kakšen način bo vlada pomagala prizadetim območjem.

"Zanima pa me tudi dolgoročna sanacija. Očitno je, da so problem vodotoki. Za nekatere se je vedelo, da bodo nekoč velik problem in sedaj je ta ujma dokazala, da so resnično velik problem. S pristojnimi ministrstvi bo treba narediti prednostno listo, ki bo sicer pomenila velik poseg v proračun, a se bomo v nasprotnem vsako leto soočali s podobnimi poplavami."

Pahor je napovedal skorajšnji obisk okoljskega ministrstva, s predstavniki katerega bodo ob sodelovanju lokalnih skupnosti pripravili prednostno listo za najbolj nujne posege v infrastrukturo.

In kaj bi prizadetim Slovencem, ki se te dni spopadajo z vodo, položil na srce? "Niste sami in solidarnost se bo znova izkazala, na človeški ravni, pa tudi institucije bodo opravile vse, kar je v njihovi moči. Trenutno ni nič bolj pomembno, kot da pomagamo ljudem, ki so se znašli v stiski," je končal premier.

"Hvala gasilcem!"

Ministrica za obrambo Ljubica Jelušič je znova opozorila na izjemno delo gasilcev in prostovoljcev, ki so posredovali v zadnjih dneh. Zahvalila se je tudi policistom in vojski. Obenem je povedala, da so vojaki v Ljubljani v pripravljenosti na začetek akcije čiščenja, ki pa se ne more začeti, dokler se nivo vode ne zniža na določeno raven.

Snemali iz zraka
V zgodnjih dopoldanskih urah je Laško preletaval vojaški helikopter. Kot je za Žurnal24 pojasnila Jelušičeva, v njem ni bila ona, pač pa so helikopter posodili Agenciji RS za okolje (Arso), saj so si tako lažje ogledali in posneli teren in se s posledicami ter razsežnostjo poplav seznanili iz zraka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.