Slovenija
21 ogledov

Pahor o pomoči Irski

(Foto: Anže Petkovšek) Žurnal24 main
Premier Pahor na pogovoru s šefom skupine držav v območju evra Junckerjem. Tudi o pričakovani pomoči Irski.

V Bruslju pričakujejo, da bo Irska predvidoma v začetku prihodnjega tedna zaprosila za pomoč evroskupine. Tudi o tem sta se na današnjem srečanju pogovarjala Borut Pahor in Jean – Claud Juncker.

Pahor je po srečanju povedal, da ni pooblaščen za dajanje informacij, ki jih bo njegov današnji sogovornik najverjetneje podal v prihodnjih dneh. Glede slovenske pomoči pa je Pahor menil, da bodo Slovenke in Slovenci na koncu razumeli, da je Slovenija gospodarsko toliko močna, da lahko pomaga drugim in da to počne deloma tudi iz sebičnih razlogov – da ohrani evro, saj ji to omogoča nadaljnje gospodarsko okrevanje.

Ali bi bili raje v skupini držav, ki predstavljajo tveganje, in deležni pomoči, ali bi bili raje v skupini držav, ki so dovolj gospodarsko močne, da ponudijo pomoč tistim v težavah,“ iz Lizbone Pahor sprašuje Slovence in Slovenke.

V ponedeljek več o sodelovanju
Slovenija je sicer poleg Belgije edina država v območju evra, ki še ne sodeluje popolnoma v instituciji za zagotavljanje stabilnosti evra, ki v treh letih predvideva do 440 milijard evrov poroštev v pomoč državam, ki bi se znašle v podobnih težavah kot Grčija.

Za dokončno odločitev Slovenija namreč še čaka na mnenje ustavnega sodišča. Premier je danes poudaril, da Juncker Slovenije zaradi tega ni nič okrcal, saj razmere pozna in je zanj najpomembneje, da Slovenija gospodarsko okreva in izvaja reformne ukrepe, čeprav so nepriljubljeni.

Na vprašanje, kdaj bo ustavno sodišče odločilo, je premier odgovoril le, da sodišče o zadevi odloča prednostno in da več ne more komentirati. "Smo na zvezi z Junckerjem. Vem, kaj se dogaja, in približno vem, kaj bomo storili v ponedeljek in naslednji teden," je dejal premier. Na vprašanje, kaj bo storil, pa je odgovoril, da bo to sporočil v ponedeljek.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.