Slovenija
4550 ogledov

Pahor o sožitju, vlada pa še vabila ni poslala

Borut Pahor Profimedia
Predsednika države in DZ ob pomembnem državnem prazniku pozivata k povezovanju in spoštovanju.

Predsednik republike Borut Pahor je v današnjem nagovoru državljanom ob državnem prazniku, dnevu upora proti okupatorju pozval k sožitju in medsebojnemu spoštovanju. Več nas namreč združuje kot ločuje, je dejal. Pahor ocenjuje, da je mogoče v sožitju živeti tudi z različnimi pogledi glede polpretekle zgodovine.

"Najbolj je pomembno, da se poslušamo, slišimo in upoštevamo. Tudi, da se spoštujemo. Za prihodnost naše skupnosti je odločilno, da lahko vsak pove svoje stališče. To pravico ima vsak in ta mu ne more biti kratena, niti ko gre za razmere, ki smo jim danes priča," je dejal.

V demokratični politični kulturi gre po besedah Pahorja za to, da poskušamo med različnimi stališči iskati skupne značilnosti in stvari, ki nas povezujejo. "Drugače ne bi bili skupnost. Več stvari nas povezuje, kot ločuje," je dejal.

Ocenil je, da smo šli Slovenci zlasti v času druge svetovne vojne skozi veliko preizkušenj. Po njegovih besedah je zato pomembno, da si kot skupnost prisluhnemo ne glede na razlike in da se odzivamo na nevarnosti, kot so vojna in vojne grozote. Spomnil je tudi na leto 1991, ko je Slovenija iz osamosvojitvene vojne prišla kot zmagovalka, kar je pripisal medsebojni povezanosti. Poudaril je tudi pomen slovenskega partizanskega gibanja v času druge svetovne vojne. "Nihče nima pravice pozabiti, da je slovensko partizansko gibanje samo in z zavezniki prispevalo za to državo, brez njega slovenski narod ne bi bil svoboden, in brez njega ne bi bil potegnjen zgodovinski lok, ki je omogočil slovensko državnost," je opozoril.

Predstavniki borcev brez vabila na slovesnost

Predsednik ZZB NOB Marijan Križman pa je bil med drugim kritičen do vlade, ker njihovih predstavnikov ni povabila na popoldansko državno slovesnost ob dnevu upora proti okupatorju na Mali Gori. "Bolj zares kot za šalo - nekateri člani te vlade izključujejo druge, ko vladajo, in izključujejo sebe, ko vladajo drugim. Tako ne bomo nikoli prišli do pomiritve," je opozoril.

Glede sprave pa je dejal: "Sprava ne more biti napisana tako, da izenačujemo domobrance in partizane, da ločujemo partizane in komuniste, in tako da zmanjšujemo pomen partizanskega boja ter da poskušamo uravnotežiti z domobranci vse tisto, kar se je v 2. svetovni vojni zgodilo in s tem zmanjšati pomen."

ljubljana 08.05.10, borci, partizani,  proslava, presernov trg, Prireditev ob 65 | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Zorčič: Nujna je brezpogojna zavezanost demokratičnim načelom

Predsednik DZ Igor Zorčič je v poslanici ob današnjem prazniku zapisal, da se danes soočamo z drugačnimi izzivi kot pred 80 leti, pri tem pa je za pravilnost odločitev pomembno zavedanje o naši brezpogojni zavezanosti temeljnim vrednotam demokratične družbe. Dan upora proti okupatorju je priložnost, da se na to znova spomnimo, je zapisal.

"Najprej o tem, kako pomembna je bila enotnost predstavnikov različnih politik in družbenih skupin ob soočanju z bližajočo se fašistično pošastjo. In drugo, da je za tovrstne odločilne premike potrebna izjemna hrabrost, saj smo se uprli veliko močnejšemu sovražniku, pred katerim je trepetal ves svet," je zapisal.

S temi odločitvami in dejanji so se Slovenci po njegovih navedbah "nedvomno postavili na pravo stran zgodovine, med tiste države in narode, ki so prepoznali vso monstruoznost fašistične ideologije in njenih načrtov o urejanju sveta, utemeljenih na rasizmu, ksenofobiji, antisemitizmu ter uničevanju vsega drugačnega".

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 76
  • ipsilon 18:21 27.april 2021.

    Težko je biti v naši domovini, neprestani pozivi k uporu- proti komu- proti demokraciji-proti izvoljenim predstavnikom ljudstva. KOT OTROCI, KO JIM VZAMEŠ IGRAČO, SAJ SO SE OD 1945 IGRALI Z DRŽAVLJANI IN DRŽAVO. Norčevanje iz predsednika države, blatenje vlade ministrov, ...prikaži več blatenje države v tujini, sceniranje afer, ki to niso. Dajte naredite že kaj koristnega.

  • Avatar omega_v6
    omega_v6 18:07 27.april 2021.

    Dajte zgube rdeče od te ustanovitve je že 80 let eni pa šđe vedno živite na ta račun!! Zato boste stavkali in gonili ta OF samo,da vam nebo treba dewlati!! Kar 76 let je od konca 2. svetovne vojni mi ...prikaži več pa dajemo tem "borcem še več kot 4000 pokojnin!? Pa koliko so bili takrat ti "borci" stari?? Dajmo se zresniti in ukinit vse te smešne pokojnine in socialne podpore tem partizanom in lenuhom!!

  • gregor96 17:54 27.april 2021.

    Pahor je šel u cvet, zavedni primorci se v grobu obračajo zaradi tega pezdeta