Slovenija
12 ogledov

Pahor o usodi Križaniča

Bo Križanič prepričal Pahorja? (Foto: Nik Rovan) Žurnal24 main
Križanič je premierju Pahorju odgovoril na obtožbe računskega sodišča o hudi kršitvi dobrega poslovanja. Na podlagi pojasnil se bo Pahor odločil, ali ministra razreši ali ne.
Nič novega
Računsko sodišče (RS) je po seznanitvi z odgovorom Križaniča na njihova stališča ugotovilo, da v odgovoru Ministrstva za finance niso navedena nova dejstva, do katerih se računsko sodišče ni opredelilo v že izdanih poročilih. "Nadaljnjo vsebinsko razpravo glede nezadovoljivo izvedenih popravljalnih ukrepov pričakujemo na seji Komisije državnega zbora za nadzor javnih financ,“ dodajajo.

Minister za finance Franc Križanič je predsedniku vlade Borutu Pahorju poslal dokumentacijo s pojasnili o ukrepih, ki jih je ministrstvo za finance sprejelo na podlagi zahtev računskega sodišča. Dokument z naslovom Prodaja deleža v družbi Splošna plovba d.o.o. Portorož je dolg kar 141 strani. Na podlagi pojasnil se bo Pahor odločal o Križaničevi usodi na mestu ministra.

Ignoriranje opozoril?

Spomnimo, da je računsko sodišče Pahorja k začetku postopka Križaničeve razrešitve pozvalo zaradi ugotovljene hude kršitve obveznosti dobrega poslovanja finančnega ministrstva v primeru revizije prodaje državnega deleža v Splošni plovbi. Ministrstvo namreč kljub večkratnim opozorilom ni uredilo sistema evidentiranja poslov, premoženja in obveznosti za račun države in občin.


S tem je po oceni sodišča ohranilo nepreglednost javnih financ in nerealno izkazovanje dejanske zadolženosti države in občin. Povezava nepravilnosti z javnim dolgom je še posebej vznemirljiva v času zdajšnje gospodarsko-finančne krize in je vzbudila vprašanja tudi v Bruslju.

Križanič pomiril evropsko komisijo
Križanič je zato napisal pismo evropskemu komisarju za gospodarstvo Olliju Rehnu in mu pojasnil, da je dolg Slovenije ves čas pod budnim očesom tako statističnega urada, ki je neodvisna institucija, kot Eurostata. "Zagotovili smo, da se ves čas strogo držimo regulativ teh dveh institucij, na kateri ne moremo in ne želimo vplivati," je dejal minister.

Evropsko komisijo so po Križaničevih besedah vznemirile "napačne interpretacije garancij in pa dolga nekaterih institucij, ki ne spadajo v državo". V medijih so se namreč pojavila številna ugibanja in izračuni, kakšen je ob upoštevanju vseh jamstev in dolgov državnih družb, kot je na primer Dars, dejansko javni dolg Slovenije, pri čemer se je začelo govoriti o številkah, ki presegajo omejitve v območju evra.

Na te trditve sta se že prejšnji teden odzvala državni statistični urad in finančno ministrstvo, ki sta pojasnila, kakšna pravila veljajo za poročanje o javnih financah znotraj EU. Danes bosta še na posebni novinarski konferenci povedala, za kakšne številke pri dolgu gre.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.