Slovenija
70 ogledov

Pahor očistil hlev

Pahor na kmetiji
1/22
Anže Petkovšek
Predsednik države danes dela na kmetiji v Šmihelu nad Mozirjem.

Nekaj po 4. uri zjutraj je predsednik države Borut Pahor iz Ljubljane krenil proti Šmihelu nad Mozirjem, kjer danes na kmetiji Goličnik pomaga gospodarju pri kmečkih opravilih. Dan na kmetiji se je začel že malo pred 6. uro, ko se je skupaj z ministrom za kmetijstvo Dejanom Židanom odpravil v hlev.

Čist tudi hlev za teličke

Molžo krav je Pahor po nasvetu gospodarja izpustil. Tako je začel s čiščenjem hleva, kravam je priskrbel seno, posebej pa je očistil hlev tudi teličkom. Predsednika in ministra Židana spremljajo predstavniki Zveze slovenske podeželske mladine, ki so ju aprila tudi povabili, da se bolje seznanita s položajem mladih gospodarjev v kmetijski panogi. Obisk kmetije je sicer tudi del Pahorjevega projekta SKUPAJ Spodbujamo drug drugega.

Žganci z ocvirki

Potem ko je predsednik poskrbel, da je kosa dobro nabrušena, so se skupaj s predstavniki podeželske mladine usedli k zajtrku na vrtu pred domačijo. Na meniju predsedniškega zajtrka so tako danes ajdovi žganci, zabeljeni z ocvirki, mleko in kava.

Po mesenju kruha je predsednik poprijel za motorno žago, nato pa še cepil drva.

Ni mladih gospodarjev

"Nad delom predsednika sem navdušen, pripravljen je iti med teličke, med krave, opraviti tudi tisto najbolj umazano delo, ki ga imamo na kmetiji," je povedal Rok Roblek, predsednik Zveze slovenske podeželske mladine.

Dejal je, da je Pahorjev obisk zanje neprecenljiva promocija, saj želijo kmetijstvo približati mladim. "Le štirje odstotki kmetov v Sloveniji so mlajši od 35 let, stanje je alarmantno. Povprečna starost gospodarja na kmetiji je 60 let. Zato tudi želimo,da bi se Slovenija zavezala,da bi do leta 2020 dosegli delež šest odstotkov mladih kmetov," dodaja Roblek.

Država bo priskrbela ustrezne spodbude

Boštjan, mladi gospodar s kmetije Goličnik, je dejal, da verjame, da se bo "impulz", ki ga je imel predsednik priložnost začutiti na kmetiji, prenesel tudi v Ljubljano.

"Želel sem biti tukaj zaradi stvarne in simbolne podpore mladim na podeželju," je povedal Pahor. "Ob zajtrku smo se pogovarjali, kako je še mogoče pomagati mladim gospodarjem, da ne bodo razočarani; za to bo država poskrbela z ustreznimi spodbudami," pravi Pahor. Najbolj ga je presenetila in razveselila velika resnost in zavzetost Boštjana, ki je star komaj 26 let, a že vodi kmetijo.

Komentarjev 22
  • JANEZON 11:39 19.julij 2013.

    Najprej naj očisti parlament.V njem bo lahko kidal gnoj do penzije.........

  • Pepe007 07:18 19.julij 2013.

    Se strinjam. Ampak saj veš: lastno tele kravi nikoli ne smrdi. Zato bo Pahor težko našel v Lj kaj je potrebno počistiti.

  • Marjetka Ribič 22:16 18.julij 2013.

    zelo pohvalno.