Slovenija
23 ogledov

Pahor odgovarjal poslancem

(Foto: Dejan Mijović) Žurnal24 main
Premier Borut Pahor je odgovarjal na poslanska vprašanja. Beseda je tekla o pokojninski reformi, zaupanju v pravno državo, aeronavtičnem muzeju ...

Poslanci danes zastavljajo vprašanja predsedniku vlade Borutu Pahorju. Poslanca SDS Andreja Vizjaka zanimajo ukrepi za stabilizacijo javnega dolga; vprašanje Jakoba Presečnika (SLS) pa se je nanašalo na integriteto delovanja državne uprave in najvišjih političnih predstavnikov.

Vizjak o javnem dolgu države
Vizjak (SDS) je pri svojem vprašanju izpostavil dejstvo, da bo javni dolg po napovedih naslednje leto presegel 45 odstotkov BDP-ja ter dodal: Janševa vlada je zapustila le milijardo javnega dolga, zdajšnja vlada pa že približno 9 milijard. Na odgovor premierja je nezadovoljno odvrnil, da pokojninske reforme ni zahtevala opozicija, temveč ljudje; prejšnja vlada ni ustvarila toliko dolga kot zdajšnja; opozicija je na začetku vlade predlagala partnerstvo 2 + 10. "Preberite ga in odgovorite končno nanj," pravi poslanec SDS. Pahor pa: "Imate pa pogum. Vi, gospodarski minister prejšnje vlade? Zamudili ste priložnost za reformo plač v javnem sektorju. Zamudili ste priložnost za dokapitalizacijo brez tveganj."

'Idiotizem prve vrste' reče v DZ-ju Jelinčič boju proti korupciji v političnih vrstah. In mi se sprašujemo, kaj je narobe z našo politiko?!
Ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal na Twitterju

Presečnik o pravni državi
Presečnik opozarja na nezaupanje v delovanje pravne države, premierja pa sprašuje, kdaj in kako bo "z zgledom in ravnanjem tlakoval pot nazaj k takšnemu stanju slovenske države, družbe in njenega duha, ko bodo država in njene institucije zopet deležne zaupanja in spoštovanja državljanov".

Pahor odgovarja, da so v njegovem kabinetu zmeraj takoj odreagirali na predloge komisije za preprečevanja korupcije in računskega sodišča. S trditvijo, da organi pregona v državi ne delujejo, se ne strinja; poudarja še, da ministrom ne daje navodil glede ravnanja z uradniki, ki so osumljeni nevestnega dela v službi ali celo kaznivih dejanj.

In še o muzeju ter reformi
Zmago Jelinčič (SNS) pa je med drugim spraševal o izgradnji slovenskega aeronavtičnega muzeja. Iz vrst koalicije je predsedniku vlade tokrat vprašanje zastavil Franco Juri (Zares) – zanimalo ga je, kako Pahor ocenjuje možnosti, da ne bi prišlo do referenduma o pokojninski reformi.

Jelinčiču je Pahor odgovoril, da je naklonjen izvedbi projekta, če se najdejo zasebni vlagatelji. Jelinčiča je pozval, naj morebitne zasebne investitorje razkrije. Po navedbah prvaka stranke SNS naj bi sicer muzej zagotovil do 2.500 delovnih mest, Pahor pa naj bi zaviral projekt.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.