Slovenija
11 ogledov

Pahor Pahorju: Polomi ga sam

Žurnal24 main
Državni zbor bo o zahtevi za referendum o arbitražnem sporazumu odločal v ponedeljek, referendum pa bo 6. junija. Pisatelj Boris Pahor: Naj vlada sama prevzame odgovornost.

Zamejski pisatelj Boris Pahor je za komercialno televizijsko postajo POP TV dejal, da morajo Slovenci na referendumu glasovati proti arbitražnemu sporazumu.

Meni tudi, da naj vlada vztraja sama glede tega. "Če ga bo sama polomila, naj ona odgovarja za to," je dejal Pahor.

Poslanci zastavili vprašanje volivcev

"V državnem zboru vsaj v novejši zgodovini še nikoli poslanke in poslanci nismo bili tako enotni o tem, da smo si zelo zelo neenotni v zvezi s tem, kaj arbitražni sporazum prinaša,"
pravi predsednik parlamenta Pavel Gantar.

Pod zahtevo za naknadni zakonodajni referendum je namreč podpisanih 86 poslancev z obeh polov. Tako so se sicer dogovorili na sestanku pri premierju Borutu Pahorju pred mesecem dni.

Ali ste za to, da se uveljavi Zakon o ratifikaciji Arbitražnega sporazuma med Vlado Republike Slovenije in Vlado Republike Hrvaške, ki ga je sprejel Državni zbor na seji dne 19. aprila 2010?
Tako se glasi referendumsko vprašanje

Državni zbor bo po besedah Gantarja o zahtevi odločal na izredni seji, ki se začne v ponedeljek. To pa je le formalnost, saj je že dolgo znano, da referendum bo, in sicer skoraj zagotovo 6. junija. Odločitev volivcev bo zavezujoča.

Poslanci so sicer sporazum že potrdili aprila, vendar je zanj glasovala le koalicija, SDS, SLS in SNS so glasovanje obstruirale.

Zavod 25. junij: cilj je zavrnitev
V Zavodu 25. junij pozivajo "vse politične stranke, civilnodružbene skupine in posameznike, ki nasprotujejo arbitražnemu sporazumu, da v čim večji meri poenotijo predreferendumske aktivnosti s ciljem, da se arbitražni sporazum zavrne".

 

Napovedujejo tudi udeležbo na pogovoru za pripravo slovenske argumentacije za arbitražo o meji s Hrvaško, ki ga 7. maja organizira zunanji minister Samuel Žbogar. Nanj so namreč vabljeni tako podporniki kot nasprotniki arbitražnega sporazuma.

Pri takšnih enostranskih in za Slovenijo škodljivih potezah koalicije v SLS ne želimo sodelovati.
Jakob Presečnik, SLS

Koalicija jih je ignorirala
V zvezi z vložitvijo zahteve za naknadni zakonodajni referendum pa je vodja poslanske skupine (PS) SLS Jakob Presečnik dejal, da PS SLS pozdravlja enotnost poslancev, a da je bila celotna priprava sporazuma in sprejem popolnoma v domeni koalicijskih strank.

Govorice, da je SLS obstruirala ratifikacijo omenjenega sporazuma, ker ni želela glasovati proti tako dobremu sporazumu, pa so v PS SLS označili za zlonamerne in zavajajoče.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.