Slovenija
1377 ogledov

Pahor po grožnjah Janši: "To so zdaj takšni časi"

Aleksandar Vučić Borut Pahor srečanje Epa
Predsednik republike Borut Pahor meni, da "moramo zelo glasno in jasno reči, da smo demokratična družba in da vse lahko uredimo na miren način ter da grožnje s silo, izgredi, nasilništvo v naši demokratični družbi nimajo prostora in jih moramo vsi zavrniti". Zavezal se je, da bo naredil vse, da nasilnim praksam "ne damo domovinske pravice".

"Ko je bilo tega manj, je bilo v javnosti več nezaupanja"

Pahor se je v delu nagovora zbranim v predsedniški palači ob današnjem dnevu suverenosti dotaknil tudi trenutnih razmer v družbi in nedavnih groženj s smrtjo predsedniku vlade Janezu Janši in nekaterim drugim politikom.

Kot je dejal, je v preteklih 31 letih lahko opazil, da bolj ko smo v družbi sodelovali in se poslušali, bolj smo bili uspešni. "Tudi vseh velikih ciljev brez teh dveh elementov ne bi mogli doseči. Ko je bilo tega manj, je bilo v javnosti več nezaupanja, več prepirov, tudi med običajnimi ljudmi več distance. Zdaj smo v takem času," je dejal.

Smo v času, ko dialog in sodelovanje nista popularna

Po njegovi oceni smo sedaj v času, ko dialog in sodelovanje nista popularna. "Zdi se, da so kompromisi znak šibkosti in ne znak modrosti. Vedno sem zagovarjal sposobnost za kompromis in sem lahko tudi opazoval, koliko je bila popularna ta moja nastrojenost dialogu. Zdaj ni, ampak bom pri njej vztrajal, ker je edina, ki nas lahko iz tega obroča, ki nas vse bolj stiska, tudi izvleče. To bomo spoznali prej ali slej. Rad bi, da prej," je povedal.

Tako ga skrbi ton javne razprave v Sloveniji. Po njegovem mnenju ni dvoma, da imamo različna stališča, poleg tega se je razlikam pridružilo različno gledanje na to, kako ukrepati v času krize. "Ko se javnosti, široki javnosti začenja dozdevati, da se politiki ne trudimo dovolj za to, da bi se poslušali in slišali, se ustvari vtis, da je godrnjanje, prepiranje, tudi grd in nespoštljiv jezik legitimen. In da pravzaprav, če ni grd, če ni nespoštljiv, če ni surov, ni slišan. To so zdaj takšni časi," meni Pahor.

Nasilništvo moramo vsi zavrniti

To pa lahko pripelje do okoliščin, v katerih bodo grožnje s silo, ki smo jim bili priča tudi v zadnjih dneh, postale naša stvarnost. "Mislim, da moramo zelo glasno in jasno reči, da smo demokratična družba in da vse lahko uredimo na miren način in da grožnje s silo, izgredi, nasilništvo v naši demokratični družbi nimajo prostora in jih moramo vsi zavrniti. To je tudi moj odgovor na zadnje dogodke v zadnjih dneh," je povedal.

Tako je pozval vse k spoštljivi komunikaciji. "To je seveda najprej moja zaveza in zaveza vse slovenske politike, da poskušamo narediti vse, da izgredom, nasilju, grožnjam z nasiljem ne damo domovinske pravice v tej državi," je dejal.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 10
  • groffriedrich 11:02 26.oktober 2021.

    A takšni časi so?Pajade,sedaj se oglaša naš predsednik in komentira,ko pa vlada deluje nezakonito,protiustavno in vlada z odloki,kje pa je bil takrat naš predsednik?Sedaj smo krivi pa državljani,sodišča,opozicija,protesti in novinarji?Vsak izgovor je dober četudi je slab.Vsega je kriva vlada RS!Ustvarja ...prikaži več razdor med nami,se neprimerno izraža,podpihuje sovraštvo,ne upošteva ustave,sodišč,zakonov,temeljnih človekovih pravic....Poleg tega pa smo še dodatno,abnormalno zapufani z izgovorom epidemije...

  • mina6 21:41 25.oktober 2021.

    Niso taki časi. TAKI SO LJUDJE.

  • Kirka 19:03 25.oktober 2021.

    Sožitje bla, bla,bla... dialog bla, bla, bla.. sodelovanje bla bla..bla.. Bravo, Pahor ,nisi se izneveril svoji nevretenčarski, slinasti pozi, nevredni predsednika države.