Slovenija
15 ogledov

Pahor po rimske prostore?

S Kosorjevo se Pahor že pogovarja o sodelovanju na območju tretjih držav. Se bo Žurnal24 main
Premier Borut Pahor jutri potuje v Srbijo. Ena izmed vročih tem naj bi bila – po pisanju srbskih medijev – rimska ambasada.

Premier Borut Pahor jutri potuje v Srbijo, kjer bo v Inđiji skupaj s kolegom Mirkom Cvetkovićem odprl topilnico cinka Metal, največjo slovensko investicijo v Srbiji letos, katere vrednost je ocenjena na 21 milijonov evrov.

Ob tej priložnosti bo Pahor v Beogradu odprl novo slovensko veleposlaništvo, s sogovorniki pa naj bi se med drugim pogovarjal tudi o še vedno nerešenih vprašanjih glede nasledstva nekdanje skupne države.

Srbska vlada je za rezidenco v Rimu že sprejela odločitev, da se njihovi predstavniki izselijo in prostore odstopijo Sloveniji. Kljub temu pa ni našla denarja, da bi odločitev tudi izpeljali. Zato srbski Blic meni, da bi prostori v Rimu lahko bili del "skandinavskega modela".

Eno izmed teh vprašanj so tudi veleposlaništva nekdanje SFRJ; Srbija bi morala v skladu z dogovorom izpred štirih let zapustiti 24 od 44 diplomatsko-konzularnih objektov, ki jih uporablja od razpada skupne države naprej. Rok, do katerega bi se Srbija morala izseliti, sicer ni bil natančno določen, čeprav se je največ omenjalo leto 2011. Med rezidencami, ki bi jih morala dobiti Slovenija, je tudi tista v Rimu.

Skupne ambasade?
Srbski predsednik Boris Tadić je pri tem za včerajšnji Blic izpostavil pobudo, da si države nekdanje skupne SFRJ po skandinavskem vzoru začnejo deliti ambasade in trgovska predstavništva, da bi na ta način zmanjšale sicer visoke stroške.

"Naši stroški so enormni. Ravnajmo razumneje in denar raje prihranimo za boljše življenje državljanov," predlaga Tadić. Blic pri tem dodaja, da bi bila njegova pobuda lahko model za reševanje problemov skupnega nasledstva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.