Slovenija
3 ogledov

Pahor po svoji vesti za predčasne volitve

Borut Pahor Žurnal24 main
Cilj vlade je, da bi z ustrezno pravno podlago brez politične krize prišli do predčasnih volitev, tudi če bo vlada dobila zaupnico v DZ. "To odločitev sem sprejel po svoji vesti," je povedal premier Pahor.

Premier Borut Pahor je na tiskovni konferenci po seji vlade napovedal, da bo pet novih ministrskih imen parlamentu najverjetneje predlagal v začetku septembra. Imen še ni sporočil javnosti.

Pred glasovanjem poslancev ne bo prepričeval, ker želi, da glasujejo po svoji vesti. "Poslancev ne nameravam prepričevati, da mi zaupnico izrečejo. Če se jim moji argumenti zdijo ustrezni in ustrezajo interesom države in njenim ljudem, naj zaupnico podprejo. Sicer naj je ne," je na prvi tiskovni konferenci po poletnih počitnicah dejal premier.

"Ne upam si napovedati razvoja dogodkov v septembru," je dejal Pahor. Če bodo poslanci izbrali novega predsednika državnega zbora, pa bo to po njegovem dobra popotnica za sprejem rebalansa na eni od naslednjih sej.

"Naj ne bo nobenega dvoma, tudi če manjšinska vlada dobi zaupnico, bo predlagala državnemu zboru prav vse ukrepe, brez pomislekov, da dosežemo želene cilje," obljublja Pahor. "Morda se bo kdo znova odločil, da jih bo kdo dal na referendum, to pa bo dokazalo, da je moja vlada poskušala sprejeti spremembe, a jih ljudje niso sprejeli," meni. Poudaril je še, da zadolževanje ne pride v poštev ter da je politična naloga Slovenije, da z zadolževanjem ne izgubi suverenosti, kot se je to zgodilo nekaterim drugim državam.

Poti v Evropi sta zgolj dve

Pahor je opozoril tudi na težave, s katerimi se sooča celotna EU. "Prej ali slej bo prišlo do trenutka, ko bo EU prerasla v Združene države Evrope, ali pa šla nazaj v zgodovino z vsemi posledicami, ki bodo sledile. Kot kaže, se bo treba odločiti še prej."

Pahor opozarja, da mora Slovenija ostati v zdravem jedru evroskupine. "Vsak zdrs čez to mejo je dolgoročno zelo slab, kratkoročen in nerešljiv brez pomoči drugih držav, tako pa ne bi bili več gospodarji svoje usode."

In še: "Predlagal bom vse nepopularne ukrepe, potrebne za to, da Slovenija ostane v zdravem jedru. Evroskupina bo morala z bolj pogumnimi potezami presekati politično impotentnost, ki onemogoča, da bi reševala fiskalne težave."

"Prišlo bo do točke, ko se bo treba vprašati, ali želimo uspešnejšo EU in evroskupino ali pa bomo nazadovali, ker v takšnih okoliščinah ni omogočen hiter in učinkovit odziv na razmere na finančnih trgih," je še povedal Pahor.

 

Obisk Merklove bo zelo pomemben

"Vse do dogovora v Trakoščanih je Merklova zavračala razloge za blokado Hrvaške. Po dogovoru so se odnosi normalizirali. Po tem, ko je bilo rešeno to vprašanje, sva imela dober odnos," je pred obiskom nemške kanclerke Angele Merkel prihodnji teden dejal Pahor.

"Ne jemljite obiska kot samoumevnega; povabilo je sprejela, ker sem ji rekel, da je potrebno reči nekaj besed, ker bi Slovenija rada ostala na vlaku Nemčija–Francija. Poleg tega sem ji rekel, da lahko pomagamo razložiti nekatere procese, ki tečejo na Zahodnem Balkanu. Če bi bili odnosi slabi, ne bi pripravljali izjave o poglobitvi odnosov."

Komentarjev 7
  • mirko 16:07 25.avgust 2011.

    Sedaj je računsko sodišče ugotovilo, da se del denarja, ki ga plačujemo od porabljene elektike v namenski sklad za razgradnjo jedrske elektrarne, nalagal v nekakšne rizične vrednostne papirje in namerno kupovalo po višjih cenah ter prodajalo po nižjih, ker so ...prikaži več so s tem nekateri zaslužili na škodo tega sklada. Poslovanje pooblašenih tega sklada nima najmanjše ekonomske logike. Enostavno je šel minus na račun sklada, plus pa v privat žepe. Sedaj pa do določenega leta, ko bo potrebno nuklearko zapret ne bo dosti denarja, zaradi načrtne kraje. Upravljalci tega sklada imajo imena in priimke, kateri so bili pooblaščeni za to upravljanje z skladom. Proti njim bi se morala sprožit kazenska ovadba zaradi načrtnega oškodovanja teh sredstev v skladu, kar jim na sodišču sploh ne bi bilo težko dokazat. Ampak, ker v naši državi vlada klijentalizem in mreženje je težko verjetno, da bo roka pravice dosegla lumpe-lopove. Ceno bomo pa plačali davkoplačevalci

  • BUČKO 15:36 25.avgust 2011.

    Ga ni junaka v slo, ki dobi moj glas na volitvah. Kdor koli bo prišel namesto Pahorja ali njemu podobnim bo isto kradel, pa nič naredil. Ne vem, ne vem, kaj bo s tole našo zafurano državico.

  • 1111 15:24 25.avgust 2011.

    jožek...ne vem kdo je kam padu, slo narod na kolena, tajkuni sigurno v med...to je pa omogočla ta naša bistra vlada...Pahor ni sposoben niti si rit obrisat, kamoli nas slovence vodit...mismo na kolenih bedak plačuje Grčiji...ma jooooooj...ne bom več....