Slovenija
29 ogledov

Pahor: Pogojevanja za Obamo ni bilo

Samuel Žbogar se je po pisanju Spiegla pri Američanih zanimal, ali bi lahko Slov Žurnal24 main
Sestanka nismo nikoli pogojevali s sprejemom zapornika, je v odziv na današnje razkritje o lobiranju Žbogarja za sestanek z Obamo znova zatrjeval premier Pahor.

Premier Borut Pahor je dejal, da bi bilo pogojevanje nesmiselno, to pa naj bi potrjevali dve dejstvi: da Slovenija nima pravne podlage za sprejem zapornika in da je treba pred morebitnim sprejemom zapornika iz Guantanama preveriti tudi varnostno situacijo.

Srečanja med Pahorjem in Obamo ni mogoče obljubiti, četudi Slovenija stori vse, kar se se od nje zahteva.
Ameriški interni zapis v depeši

Po mnenju Pahorja so samo še informacije varnostno-obveščevalnih služb bolj občutljive od informacij iz depeš. "Veliko teh podatkov je nepreverjenih," je dejal premier in dodal, da te namenjene tudi temu, da se spodbudi razmislek. "To je stvar, ki se utegne poleči, če bomo imeli srečo, čez leto dni," je dejal Pahor. Na vprašanje, ali misli Slovenija uredniku spletne strani Wikileaks Julianu Assangeu podeliti azil, pa je Pahor dejal, da ne.

Pahor je še dejal, da če bi v javnost prišle depeše o usklajevanju protikriznih ukrepov, bi imelo velik vpliv na finančne trge.

ZDA so ga trepljale, obljubile nič
Ime Slovenije se je že drugič pojavlja v dokumentih Cablegata. Zunanji minister Samuel Žbogar naj bi Američane spraševal, po kakšni ceni so pripravljeni "prodati" sestanek z ameriškim predsednikom Barackom Obamo.

 

Borut Pahor | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Nemški Spiegel na podlagi dokumentov, do katerih se je dokopal prek organizacije WikiLeaks, pravi, da je minister Žbogar v povezavi z zaporniki iz Guantanama, ki so ga želele ZDA čim prej zapreti, jetnike pa razposlati po vsem svetu, spraševal, "kaj naj Slovenija stori v zameno, da si zagotovi srečanje med premierjem Borutom Pahorjem in predsednikom Obamo".

 

Je tarifa za sprejem zapornika eno rokovanje z Obamo po jetniku? Ali pa mora za to sprejeti dva?
Spiegelov hudomušen odziv na dogajanje v povezavi s slovensko ponudbo Američanom

Ameriški diplomati ministru niso želeli vzeti poguma, zato so mu nežno svetovali, naj Slovenija postane dejavnejša v Afganistanu in pri problemu z Guantanamom, piše Spiegel in nadaljuje: interno pa je bila ameriška politika povsem jasna – "srečanja med Pahorjem in Obamo ni mogoče obljubiti, četudi Slovenija stori vse, kar se od nje zahteva". Za zdaj se ne ve, iz katerega obdobja je depeša, na katero se sklicuje Spiegel.

Spiegel še piše, da je vprašanje zaprtja Guantanama za predsednika Baracka Obamo zelo pomembno, saj je to obljubil takoj ob nastopu funkcije. Dokumenti WikiLeaksa razkrivajo, da je bilo iskanje lokacij po svetu, kamor bi domnevne teroriste Al Kaide preselili s Kube, zelo težavno, države, ki naj bi jih sprejele, pa so v zameno za uslugo pred Američane prihajale z dolgimi seznami želja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.