Slovenija
21 ogledov

Pahor popolnoma zaupal Türku

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
"Ker je predsednik države opozoril na to, da po zakonu sodi izbor arbitra v njegovo pristojnost, je prav, da aktivnosti v zvezi s tem vodi in komentira predsednik države," je izjavil Pahor.

"Imamo predsednika, ki mu popolnoma zaupam, zlasti zato, ker je tudi sam mednarodni pravnik, da se bo odločil za nekoga, ki bo svoje obveznosti v tribunalu dobro opravljal. Druga stvar, ki je moja odgovornost, je voditi piramido, ki bo na pogajanjih. Odločili smo se za tujega odvetnika, njegovi stroški za delo bodo znani takoj, ko bo podpisana pogodba," je dejal Pahor na tiskovni konferenci. Gre za priznanega francoskega mednarodnega pravnika 63-letnega Alaina Pelleta, ki je dal načelno soglasje, da bo zastopal Slovenijo pred arbitražnim sodiščem. Ob tem je premier potrkal ob drva in rekel, da bomo "dobili enega najboljših mednarodnih pravnikov", ter dodal, da se hkrati mimo kamer pogovarja še z drugimi pravniki, ki bi ob tem utegnili pripraviti, kot se je izrazil, "dober case pred sodiščem".

Zaplet s Petričem
Kot je znano, je Pahor pred časom najprej omenil, da bi slovenski član sodišča postal ustavni sodnik Ernest Petrič, a se je izkazalo, da predlog ni bil koalicijsko usklajen. Do njega je pomisleke izrazil tudi predsednik republike Danilo Türk. "Brez potrebe se je zapletlo," je pred kratkim za zurnal24.si komentiral 74-letni Petrič, ki je še povedal, da se za svoja leta počuti krasno, da pa o tem, ali je prestar, da bi bil član arbitražnega tribunala, odločajo drugi. V javnosti je bilo namreč neuradno slišati tudi glasove zaskrbljenosti v zvezi z uspešnostjo opravljanja nalog arbitra glede na Petričevo starost.

V javnosti so se neuradno kot morebitni kandidati omenjali še mednarodni pravnici s pravne fakultete v Ljubljani Vasilka Sancin in Mirjam Škrk ter Marko Pavliha, profesor pomorskega prava na portoroški fakulteti za pomorstvo in promet. Nobeden od njih govoric ni ne potrdil ne zanikal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.