Slovenija
25 ogledov

Pahor: Pravično razdelili bremena krize

1/61
Žurnal24 main
"V Sloveniji smo uspeli pravično razdeliti bremena te krize," je na Joštu nad Kranjem na prvomajski proslavi dejal premier Borut Pahor. Semolič: Treba je okrepiti uporništvo.

"V Sloveniji smo uspeli pravično razdeliti bremena te krize," je na Joštu nad Kranjem na tradicionalni sindikalni prvomajski proslavi dejal premier Borut Pahor.

 

Vlada je, tako Pahor, v letu 2009 dosegla enakomernejšo razdelitev bremen krize med revne in bogate. Največji porast gospodarske proizvodnje v EU je marca beležila Slovenija, pravi Pahor.

Čas za pogum
Letos je čas za pogum, za pokojninsko reformo, za kompromise, s katero bomo tudi našim otrokom in otrokom naših otrok omogočili boljše življenje, je dejal.

"Zdaj gre za vprašanje, ali želimo biti povprečni, ali nadpovprečni," je zbrane z odra vprašal premier. Ne gre zgolj za odločitev vlade, ampak za odločitev vseh nas, pravi. "Slovenija se je iz krize izvlekla dobro," je prepričan.
 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 


Pahor je zapustil oder z vzklikom: "Živel prvi maj!" Med aplavzom pa je bilo iz publike slišati tudi krike: "Smo država tajkunov! In država je ustvarila tajkune!"

V zabavnem programu pa se je Pahorja sposodil tudi Vinko Šimek. "Pahor mi je ljubši pri riti, kot Janša pri ksihtu," je dejal z odra. Pahor se je v prvi vrsti držal za glavo.

Türk za socialni dialog
Predsednik države Danilo Türk je v Mariboru na tamkajšnji tradicionalni prireditvi v organizaciji Zveze svobodnih sindikatov Slovenije izpostavil, da je delo vrednota in da je kakovostne rešitve za trenutno krizo mogoče najti le z "resnim" socialnim dialogom.

Semolič spet omenjal referendum
"Delavci niso krivi za krizo, katere bodo največja žrtev," je v slavnostnem nagovoru na tradicionalnem delavskem srečanju v Opatjem selu dejal predsednik ZSSS Dušan Semolič. "Slovenska vlada pripravlja spremembe zakonodaje, mi se bomo temu uprli, ne le z demonstracijami pač pa tudi z referendumom. Zato bo potrebno okrepiti duh uporništva," je dodal.

Zažgali malo delo
Nekateri študentski klubi po Sloveniji so kresno noč v domačih krajih zažgali Zakon o malem delu in tako simbolično izrazili nestrinjanje z zakonom, ki prinaša pogubo lokalnemu mladinskemu organiziranju ter marsikateremu študentu iz periferije. Najbolj je gorelo na Štajerskem, kjer sta moči združila Klub mariborskih in ptujskih študentov.

Tradicionalna praznovanja
Prestolnico je budnica prebudila ob 7. uri, na dopoldanski slovesnosti na Rožniku pa je udeležence nagovoril ljubljanski župan Zoran Janković.

Slednji je v nagovoru dejal, da je Praznik dela je praznik spoštovanja človeka, sodelavca in praznik solidarnosti. Janković je prisotne pozval k spoštovanju sočloveka ter da bi prenehali z delitvijo ljudi glede na vero, spol in barvo kože.

S solidarnostjo iz krize

Ob tradicionalnih dogodkih praznika pa letos izstopajo pozivi sindikatov in opozorila na vse večjo socialno krizo. Ta po mnenju Zveze svobodnih sindikatov Slovenije meji na socialno bombo tik pred eksplozijo.

Na drugi strani pa minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik izpostavlja razloge za optimizem. "Časi so za nas vse zahtevni, a če stopimo skupaj v podporo tistih, ki našo pomoč najbolj potrebujejo, in ohranimo družbeno povezanost in solidarnost, bomo iz krize izšli močnejši," je prepričan.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.