Slovenija
15 ogledov

Pahor proti predlogu sindikatov

210409_mijovic_pahor Žurnal24 main
Potem ko so v ponedeljek sindikati predstavili svoj predlog pokojninske reforme, premier Borut Pahor meni, da gre v njihovih predlogih za "korak na mestu". Če pade referendum, rezi v javni upravi, svari Križanič.

"Gre za korak na mestu in korak na mestu v teh časih je korak nazaj," je v odzivu predloge sindikatov za pokojninsko reformo komentiral premier Borut Pahor.  

Predlog pokojninske reforme, v primeru, da vladna reforma na referendumu pade, ki sta ga predlagali Konfederaciji sindikatov Pergam in KS 90, predvideva, da bi
moški pravico do starostne pokojnine pridobil ob dopolnjenem 63. letu starosti in 40 letih pokojninske dobe, ženska pa ob enaki starosti in 38 letih pokojninske dobe.

Po predlogu bi starostno pokojnino pridobil tudi zavarovanec, ki bi brez dokupljene dobe dopolnil 60 let in bi imel 42 let pokojninske dobe, in zavarovanka, ki bi brez dokupljene dobe dopolnila 58 let starosti in bi imela 40 let pokojninske dobe. Dvig pokojninske dobe na 42 oziroma 40 let bi se zgodil postopno, in sicer po štiri mesece na leto.

Malus za vsak mesec manjkajoče starosti bi po predlogu do 63. leta znašal od 0,25 do 0,3 odstotka na mesec, bonus za daljšo pokojninsko dobo od predpisane pa prav tako od 0,25 do 0,3 odstotka na mesec.

"Naj predstavniki sindikatov nimajo prevelikih utvar. Če reforma v nedeljo pade, se bodo morali pogovarjati z nekom, ki ima še bolj oddaljene poglede, kaj je pravični sistem," je še dejal predsednik vlade.

V primeru potrditve pokojninske reforme se nam ni treba bati, da javnega ravnotežja ne bomo obvladovali in ostali v klubu tistih držav, ki poganjajo gospodarsko rast.
Franc Križanič

"Radikalna omejitev" v javnem sektorju
V primeru, da pokojninska reforma na referendumu to nedeljo ne bo deležna podpore, na finančnem ministrstvu pripravljajo interventni zakon, ki bo po besedah finančnega ministra Franca Križaniča radikalno omejil zaposlovanje v javnem sektorju.

Pokojnine bodo zelo nizke
"Če se bodo pokojnine še naprej izračunavale na tak način kot zdaj, potem morajo sedanji zaposleni upoštevati, da bodo imeli zelo nizke pokojnine," je na novinarski konferenci še poudaril Križanič. Ocenil je, da reforma iz začetka 90. let ni bila dobro premišljena, po njegovem pa so jo verjetno sprejeli zato, ker so bile v začetnem obdobju pokojnine še stabilne, a so se sčasoma začele zniževati.

"Če reforme ne bo, bo treba dodatno privarčevati 300 milijonov evrov na leto," pa je že večkrat predstavljeno številko ponovila generalna direktorica direktorata za proračun Alenka Bratušek. Izpostavila je še, da nas mednarodne inštitucije že vsaj dve leti opozarjajo, da Sloveniji v primeru nesprejetja pokojninske reforme grozi znižanje bonitetne ocene.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.