Slovenija
21 ogledov

Pahor: "Radi bi rešili stiske vseh ljudi"

Pahor je povedal, da bodo pospešili mehanizme pomoči. (Foto: Gregor Katič) Žurnal24 main
Borut Pahor je med obiskom Vegrada povedal, da bi rad rešil težave zaposlenih, minister za pravosodje Aleš Zalar pa, da je Vegrad zgodba, ki se ne sme ponoviti.

"Radi bi rešili, kolikor je to mogoče, stiske vseh ljudi, ne le tistih, ki so v samskem domu tu v Velenju, temveč vseh, ki so povezani z Vegradom. Ni mi do tega, da bi se z njimi le fotografiral, rad bi, da bi njihove težave rešili," je ob sinočnjem obisku na velenjski mestni občini poudaril premier Borut Pahor. "Ta sestanek ima svoj smisel. Z ministrico Darjo Radić sva se z Vegradom ukvarjala od prvega opozorila, ki sva ga dobila, da nekaj ni v redu. In najina ocena je bila, da je stečaj najboljša rešitev, žal pa do tega ni prišlo takoj. Zdaj smo se dogovorili, da pospešimo vse mehanizme pomoči," je poudaril Pahor. Do zdaj je vlada za pomoč Rdečemu križu in Karitasu že nakazala 26 tisoč evrov. "Če bo treba, bomo nakazali še več," je še dejal.
 
Pomoč je in še bo
Državna sekretarka na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve Anja Kopač Mrak je pohvalila predvsem odziv Centra za socialno delo Velenje in Mestne občine Velenje, ki sta se hitro lotila reševanja problematike. "Do oktobra je bilo izplačanih že 600 izrednih denarnih pomoči, zagotovili pa so tudi, da bodo prvi delavci že novembra prejeli denar iz Jamstvenega sklada. Tečejo pa tudi aktivnosti za parafiranje socialnega sporazume z BiH, da bodo do denarne socialne pomoči upravičeni tudi tisti tuji delavci, ki v Sloveniji nimajo stalnega bivališča," je še dejala Kopač Mrakova.

Veliko ovadenih
Kot je poudaril minister za pravosodje Aleš Zalar, je Vegrad zgodba, ki se ne sme ponoviti. "Tudi zato, ker je to očiten primer slabega gospodarskega poslovanja, ko niti uprava niti nadzorni svet nista ravnala, kot bi po zakonu morala. Prav tako se zgodba ne sme ponoviti zato, ker so vodilni v tej zgodbi očitno grobo kršili kazenski zakon. In dobil sem trdna zagotovila pristojnega državnega tožilstva, da bodo vsi primeri, kjer je šlo za kazniva dejanja, dobili sodni epilog," je dejal Zalar. Kot so sporočili iz Okrožnega državnega tožilstva v Celju, vse kazenske ovadbe, povezane z Vegradom, obravnavajo prednostno.

Borut Pahor v Velenju | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

"Število ovadb in ovadenih tako fizičnih kot pravnih oseb je veliko in bodo očitno procesirale. Gre za kazniva dejanja s področja gospodarske kriminalitete, ki zajemajo vse od kršitev temeljnih pravic delavcev do poslovnih goljufij, ponarejanja listin in klasičnih goljufij, pa tudi zlorabo položaja. Tožilstvo usmerja delo policije, in takoj ko bodo zbrani vsi podatki, bodo o tem obvestili sodišče. Država takih primerov ne bo več dopustila. Sicer pa je vlada sprejela priporočilo nadzornim svetom, da v primerih, kjer je država lastnik ali solastnik v podjetjih, ti izkoristijo vse možnosti za to, da dobijo vse relevantne informacije, ustrezno obravnavajo vsa poročila in predlagajo odškodninsko odgovornost vseh, ki so družbi kakorkoli škodovali. In ta priporočila je vlada nadzornim svetom tudi že posredovala,"
je povedal Zalar.

Učna ura za vse
"Primer Vegrada je učna ura za vse nas, tako v vladi kot v podjetjih, za vse delavce, lastnike in zaupnike," pa meni ministrica za gospodarstvo Darja Radić. "Dejstvo je, da se je gospodarski položaj v zadnjih dveh letih, z nastopom te krize, zelo spremenila. Bistveno več bo neprijetnih situacij in podjetij, ki se bodo prisiljena prestrukturirati ali iti v stečaj. To je nova situacija v Sloveniji in nanjo se moramo pripraviti. Je tudi učna ura za nadzorne svete, ki imajo orodja, da pravočasno odkrijejo nepravilnosti. Če podjetje ne izplača plače prvi, drugi in tretji mesec, je to znak, da je nekaj narobe. In bolje je, da gre podjetje v stečaj, saj bo tako večja tudi stečajna masa, kot pa da se vleče agonija, na koncu pa tudi stečajne mase ni," pravi Radićeva.   

Že od marca brez plač
Srečko Čater je bil po sestanku v Velenju zadovoljen, čeprav, kot pravi, država zdaj bolj gasi požar kot konkretno in hitro pomaga. "Vseh 584 delavcev krovnega podjetja Vegrad bo dobilo prvi denar predvidoma med 15. in 20. novembrom, delavci hčerinskega podjetja Inde, ki je uradno v stečaju od srede, plač pa niso dobili že od marca, pa lahko prva izplačila pričakujejo decembra." Uradno bo šel v stečaj prihodnji teden tudi Montal, v katerem je Hilda Tovšak nekaj mesecev lažno prikazovala solventnost, tam zaposleni pa lahko denar pričakujejo šele prihodnje leto.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.