Slovenija
16 ogledov

Pahor s pravniki išče odgovore

slovenija 04.02.10, Borut Pahor, Novinarska konferenca po seji vlade, vlada, fot Anže Petkovšek
Predsednik republike Borut Pahor bo popoldne na posvetu o odprtih vprašanjih glede nadaljnjih postopkov po odstopu predsednice vlade Alenke Bratušek gostil pravne strokovnjake.

Borut Pahor se je za organizacijo posveta s pravniki v predsedniški palači odločil v dogovoru s predsednikom državnega zbora (DZ) Jankom Vebrom. S pravniki bodo na današnjem posvetu poskušali odgovoriti na vprašanje, ali se lahko roki za izvedbo predčasnih volitev skrajšajo. Prav tako se odpirajo vprašanja o dopustnostni izvedbe volitev poleti.

Stališča pravnikov do tega so različna. Medtem ko nekateri zatrjujejo, da je treba preizkusiti vse možnosti za oblikovanje nove vlade in izkoristiti vse roke, drugi ne vidijo ovir, da se predčasne volitve razpišejo takoj po tem, ko se možnosti predlaganja mandatarja odpovejo vsi. Po mnenju nekaterih bi bile volitve poleti ustavno nedopustne. Drugi pa so prepričani, da glede na ustavne roke volitev ni mogoče izvesti sicer kot poleti.

O izredni seji odločajo danes

DZ se bo z odstopom Alenke Bratušek predvidoma seznanil jutri. O izredni seji DZ, na kateri bodo to storili, bo odločal kolegij predsednika DZ Vebra, ki je sklican za danes popoldne.

Od seje, na kateri se bodo poslanci seznanili z odstopom, bo začel teči 30-dnevni rok, v katerem lahko predsednik republike predlaga kandidata za novega mandatarja. Pahor se je sicer tej možnosti že odrekel, kandidata za mandatarja pa imajo možnost predlagati tudi poslanske skupine in deset poslancev.

Komentarjev 3
  • Pepe1 09:10 10.maj 2014.

    Pahor skoz bolj kaže,da ni sposoben sprejeti nobene samostojna odločitve.Zakaj potrebuje cel ku pravnikov obenem pa ima tudiveliko nesposobnih svetovalce,ki samo taborijo v palači in prejemajo visoke dohotka.Predlagam mu da odstopi in to mesto pusti bolj sposobnemu človeku,vem da je ...prikaži več pošten je pa tudi naiven in ne sposoben.

  • maresem 10:55 07.maj 2014.

    Ti jo je pa Turk bolje vodil, ko je lebdel nad oblaki od egoizma in samovšečnosti.

  • Avatar čavez
    čavez 09:22 07.maj 2014.

    Pahor bolje da vladanje Slovenije prepustiš običajnim delavcem te Slovenije, zagotovo bodo bolje vladali kot vsi vi do sedaj.