Slovenija
21 ogledov

Pahor s Tadićem

(Foto: BOBO) Žurnal24 main
Slovenski premier in srbski predsednik sta se na srečanju v Goriških brdih zavzela za ustanovitev skupnega železniškega podjetja s Hrvaško in Srbijo.

Slovenski premier Borut Pahor in srbski predsednik Boris Tadić, ki je bil v Sloveniji na zasebnem obisku, sta se sestala v Ceglem v Goriških Brdih. Po pogovoru je slovenski premier izpostavil dve temi pogovora: današnjo izmenjavo not o ratifikaciji socialnega sporazuma, ki bo v veljavo stopil 1. novembra, in ustanovitev skupnega železniškega podjetja s Hrvaško in Srbijo. Cilj omenjenega podjetja naj bi bilo povečanje konkurenčnosti železniškega koridorja deset. "Gre za alianso in skupno podjetje Cargo 10," je po srečanju povedal Pahor. Tadić pa je izpostavil pomen uveljavitve socialnega sporazuma, s katerim bodo po njegovih besedah rešeni dolgoletni problemi državljanov obeh držav, da bodo prišli do zasluženih pokojnin ali drugih pravic, če so delali v drugi državi.

Srbski mediji so sicer danes pisali, da prihaja Tadić k Pahorju po podporo srbski resoluciji o Kosovu. Dogovori Srbije in Evropske unije okrog spremembe resolucije naj bi bili končani do prihodnjega torka, ko je napovedan sestanek Tadića z visoko predstavnico Evropske unije Katherine Ashton. Cilj je tekst, katerega osnova bi sicer bila srbska resolucija o Kosovu, vendar spremenjena v tolikšni meri, da bi jo podprlo vseh 27 članic Unije. To pa naj bi bila osnova tudi za sprejem v Združenih narodih.

Glede na to, da sta Srbija in Kosovo del Evrope, je pričakovano, da Evropska unija prevzame iniciativo v poskusih rešitve njunih dvostranskih odnosov. Kot je povedal slovenski poročevalec Unije za Kosovo, Jelko Kacin, Unija od Srbije pričakuje, da ne bo ovirala Kosova pri vzpostavitvi potrebnih institucij. "Od Beograda, od Srbije v tem trenutku nihče ne zahteva, da prizna Kosovo. Unija želi, da bi Srbija s svojimi aktivnostmi pripomogla k stabilnosti Kosova,“ je za Deutsche Welle povedal Kacin.

Tadić je sicer ta teden glede resolucije o Kosovu napovedal pogovore z Brusljem in Washingtonom. "Seveda bomo fleksibilni, vendar obstajajo meje, preko katerih ne bomo šli. Srbija ne bo nikoli priznala Kosova.“ Pri tem je dodal, da od njega kot predsednika Srbije ni še nihče zahteval, da bi kot pogoj za vstop v Unijo morala priznati Kosovo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.