Slovenija
43 ogledov

Pahor: Savudrija ni bila hrvaška

Boris Pahor (Foto: Dare Čekeliš) Žurnal24 main
Piranski zaliv vključno s Savudrijo ni bil nikdar hrvaški, odgovarja tržaški pisatelj Boris Pahor na trditve, da so bile njegove nedavne izjave glede arbitražnega sporazuma čustvene.

Slovenija bi morala vztrajati pri rešitvi meje pred vstopom Hrvaške v EU, pravi Boris Pahor in ob tem opozarja, da je tudi Slovenija vstopila v EU šele s privolitvijo Italije.

Pahor dodaja, da je treba za osnovo dogovarjanja vzeti zgodovinsko ugotovitev, da Piranski zaliv ni bil nikoli hrvaški.

"Vprašanje meje na morju ima v preteklem ozadju celo zločine nad prebivalci. Kjer pa gre za žrtve, sem kot humanist in pisatelj zmeraj na njihovi strani, tako če gre za fašistične kot komunistične zločinske mogotce," je še dodal.

Pahorja so spodbodle beseda zunanjega ministra Samuela Žbogarja, ki se je odzval na izjave predstavnikov Slovenskega panevropskega gibanja, med njimi tudi Pahorja, da je Slovenija v primerjavi s Hrvaško potegnila krajši konec in da je treba Hrvaško ustaviti na poti v EU. Žbogar je takrat dejal, da gre za zelo čustveno nabite izjave sicer zelo razumnih ljudi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.