Slovenija
20 ogledov

Pahor se bo boril do konca

Seja vlade Anže Petkovšek
"Vlada ima jasno vizijo," je na novinarski konferenci po seji vlade dejal premier Borut Pahor. O okvirnem razrezu proračuna le interno.

Vlada se je danes ob 10. uri sestala na 148. redni seji in med drugim obravnavala predlog zakona o spremembah zakona o poroštvu Republike Slovenije za zagotavljanje finančne stabilnosti v euroobmočju in predlog zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o preprečevanju zamud pri plačilih.

Po končani seji so na novinarski konferenci svoje ugotovitve podali minister za finance Mitja Gaspari, minister za gospodarstvo Franc Križanič in predsednik vlade Borut Pahor.

Prvi je pred novinarje stopil minister za finance Mitja Gaspari. Izpostavil je, da bodo banke morale ustanoviti posebne sklade za prestrukturiranje podjetij. Sklade naj bi ustanovile znotraj bank, to pa naj bi storile predvsem tiste, ki so v delni lasti države. Poleg tega se po besedah Gasparija obetajo tudi spremembe stečajne zakonodaje, ki bodo omogočile, da upniki z vložkom v prislini poravnavi lahko takoj skličejo skupščino in ustanovijo nadzorni svet. S tem naj bi opozorili na zlorabo pri ustanavljanju podjetij in na drugi strani tistim, ki so prispevali k propadu podjetij v preteklosti, prepovedali ustanavljanje novih podjetij.

Razrez proračuna ostaja interen

Po besedah ministra Križaniča so v parlamentarno proceduro sprejeli dva zakona. Prvič, zakon o razširjeni garanciji, in drugič, novelo zakona o trošarinah, ki bo junija prihodnje leto med drugim dvignila trošarine za tobačne izdelke.

Sprejeli so tudi razrez popravkov proračuna za leto 2012, ki znaša 9.816 milijard, in za leto 2013 9.040 milijarde. Primanjkljaj bo prihodnje leto znašal 1,2 milijarde evrov oziroma 3,1 odstotka BDP-ja ob predpostavki dvoodstotne rasti, leta 2013 pa 2,4 odstotka BDP-ja ali 900 milijonov evrov. Okviren razrez proračuna ostaja interen, so pa, kot je povedal Križanič, prednost dali šolstvu, razvoju, politiki zdravja in prometni politiki.

"Boril se bom!"

Vlada po besedah Pahorja zasleduje vse štiri temeljne cilje v jeseni. "Vlada ima jasno vizijo," je novinarjem zatrdil Pahor in dejal, da bo še naprej poslušala kritike in jih poskušala reševati. Pomembno je, da Slovenija ostane v zdravem jedru. Prizadevala si bo tudi, da okrepi gospodarsko rast z vzpodbujanjem kreditne aktivnosti bank, da ostane med državami, ki imajo rekordno nizko inflacijo.

"Do volitev, rednih ali predčasnih, ne bom niti ene minute okleval, da ne bi storil, kar je v moji pristojnosti in v korist blaginje državljanov," je dejal Pahor, ki je tudi večkrat ponovil, da se bo boril do konca.


Komentarjev 1
  • letalo13 17:21 01.september 2011.

    državljani ti ne verjamejo, ker si že tolikokrat pojedel besede .... glede tvojih dobrih načel in tvojega poštenja (Dimičeva in njen stric- Dars, Kresalova, Erjavec, Tovšakova ... )