Slovenija
1381 ogledov

Pahor se bo opravičil izbrisanim

Borut Pahor Voyo/ zurnal24.si
To bo prvo državno opravičilo izbrisanim.

Predsednik države Borut Pahor bo na petkovi obeležitvi 30. obletnice izbrisa oseb iz Registra stalnega prebivalstva Republike Slovenije, opravičil izbrisanim. "Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se bo v govoru v svojem imenu in imenu države izbrisanim opravičil za nezakonito dejanje izbrisa 25.671 oseb iz registra stalnega prebivalstva," so sporočili z urada predsednika.

Izbrisanih 25 671 ljudi

Obeležitev bo potekala na predvečer obletnice izbrisa pred 30. leti, ko so slovenske oblasti 26. februarja 1992 iz Registra stalnih prebivalcev Slovenije protiustavno izbrisale 25.671 ljudi.
Ustavno sodišče Republike Slovenije je leta 1999 in leta 2003 odločilo, da je bil izbris protiustaven. Evropsko sodišče za človekove pravice je leta 2012 ugotovilo, da so bile izbrisanim kršene človekove pravice, in sicer pravica do varstva zasebnega in družinskega življenja in do učinkovitega pravnega sredstva ter prepoved diskriminacije.

Poziv Pahorju

Pahorja je k opravičilu s peticijo pozvala nevladna organizacija Amnesty International Slovenija. "Kljub sodnim zmagam in dolgoletnemu zavedanju, kako neizmerno hude posledice je imelo to nezakonito dejanje za izbrisane ljudi in njihove bližnje, se država Slovenija še ni uradno opravičila. Na pragu 30. obletnice tega velikega madeža na vesti naše države zato v Amnesty International Slovenije pozivamo slovenskega predsednika Boruta Pahorja, naj to popravi in se končno uradno v imenu države izbrisanim opraviči," je zapisala Nataša Posel, direktorica Amnesty International Slovenije.

Opravičiti se mora država!

"Opravičilo bo izbrisanim prineslo vsaj moralno zadoščenje, v vsakem primeru pa je nujni del poprave krivic, ki ga država kot kršiteljica dolguje tako izbrisanim kot slovenski družbi. Izbris je bil izvršen v imenu države, zato morajo izbrisani dobiti tudi uradno opravičilo v imenu države," dodaja Nataša Posel. 

Doslej sta opravičili izrekla nekdanja ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal in nekdanji predsednik Državnega zbora Pavel Gantar.





 

Komentarjev 30
  • Avatar Leon
    Leon 07:19 25.februar 2022.

    Pudelj je stopil na zadnje tačke in milostno zacvilil ....dobil bo piškotek 🍪 .

  • rd2dmk2 09:23 23.februar 2022.

    nekoč smo upali ( in verjeli ) v samostojno državo.. so obljubljali so drugo Švico, pa sedaj ljudstvo samo švica, glavni pa imajo Indijo koromandijo ne samo švico. namesto da bi bili na svojem gospodarji smo hlapci vsem po vrsti, ...prikaži večti, Germanom, , Lahom , Hunom in počasi spet Balkancem. svoje otroke dajemo na olatar NATO-u, namesto da bi skrbeli za blaginjo lastnih otrok, zapravljamo naše bogastvo za dobičke gospodarjev, katerim naši lakaji lezejo v rit za drobtinice in lažno idejo da imajo oblast.

  • Željko 08:11 23.februar 2022.

    Opica Pahorjeva je rekorder v povzročitvi škode na račun Slovenije zajebal je popolnoma vse česar se je lotil. In da se ne izneveri sam sebi se bo sedaj opravičil še čefurjem ki niso želeli biti Slovenci. Če bi bilo po ...prikaži več moje bi vas jaz takrat strpal v živinske vagone in vas poslal k vam ljubim državicam na balkanu