Slovenija
22 ogledov

Pahor se boji novega referenduma

Borut Pahor Boštjan Tacol
Vlada naj varčevalnih ukrepov ne pošlje v obravnavo v DZ, če jih prej ne bo uskladila s socialnimi partnerji, opozarja predsednik SD Borut Pahor.

Borut Pahor je na prvi tiskovni konferenci po nastopu nove vlade poudaril, da predlog, ki ga je predlagala vlada ni najbolj socialno pravičen in da bi "lahko bil bolj".

Lahko bi dosegli podaljšanje interventnega zakona, meni. "Če se o tem strinjata vlada in sindikati, bi podaljšali rok za ostale ukrepe, polovica je dobrih," še pravi prvak SD in dodaja: "Slovenija je draga država."

Zadolžene države "ne bodo samostojne"

Če bodo ukrepi zavrnjeni na referendumu, si ne moremo obetati izboljšanja položaja v javnih financah, ekonomske in socialne razmere se bodo poslabšale, grozi nam politična kriza, opozarja Pahor.

"Tega si nihče ne želi, Socialni demokrati prav gotovo ne," je danes na novinarski konferenci v Ljubljani dejal Pahor. Doslej znani varčevalni predlogi vlade se mu ne zdijo najbolj socialno pravični, sam bi jih podprl približno polovico – tiste, ki zadevajo delovanje države. Slovenija je predraga država, moramo varčevati, je pojasnil.

Vlada ima vso pravico, da varčevalne ukrepe sprejme brez minimalnega soglasja. A s tem bo prevzela velikansko odgovornost, da jih volivci zavrnejo na referendumu, je menil Pahor in opozoril, da nam v tem primeru grozi poslabšanje javnofinančnega položaja.

Zadolžene države v prihodnosti ne bodo samostojne, odvisne bodo od pomoči drugih. Slovenija v takem položaju ni in ne sme biti, zato moramo obvladati javnofinančno disciplino, je pozval. Vlado in sindikate je opozoril, da je zdaj morda ena zadnjih priložnosti za dogovor, ki bi pomenil uvod v bolj konsenzualno sprejemanje nujnih ukrepov za izhod iz krize.

Breme ne sme pasti na najšibkejše

V SD menijo, da bi morali socialni partnerji najprej doseči soglasje o podaljšanju veljavnosti zakona o interventnih ukrepih, po katerem se pokojnine, plače javnih uslužbencev in socialni transferji z izjemo nadomestil za čas brezposelnosti v prvem polletju ne usklajujejo. Če bi dosegli podaljšanje veljavnosti zakona do konca leta, je nevarnosti, da javnih financ ne bi obvladali v tem letu, precej manj, je dejal Pahor.

V tem primeru bi imeli nekaj več časa, da bi dosegli soglasje tudi o drugih varčevalnih in strukturnih ukrepih za sanacijo javnih financ, je dodal. A ne smemo si privoščiti, da bi breme za izhod iz krize nosili socialno šibkejši, je opozoril.

Poslanci SD bi sicer ob obravnavi v DZ podprli vse ukrepe, za katere bi vlada predhodno dobila soglasje sindikatov, je dejal Pahor in ponovil, da si v stranki referenduma ne želijo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.