Slovenija
38 ogledov

Pahor se je opravičil

Borut Pahor SD piknik Mostec
1/19
Žurnal24 main
Mostec. Na tradicionalnem srečanju Socialnih demokratov se premier Borut Pahor ni mogel izogniti odzivom na včerajšnjo izjavo, da ne more živeti od svoje plače.

"Morda ta izjava ni bila potrebna, je pa resnična. Če je kdo razumel izjavo kot žalitev, se opravičujem," je dejal Borut Pahor na srečanju Socialnih demokratov (SD) v Mostecu, kjer je tudi podelil plaketo SD za leto 2010.

Ko sva z mamo po očetovi smrti ostala sama, se je bilo treba znajti v precej težkem položaju, kar pa mojemu sinu zdaj ni treba.
Borut Pahor

Kot pravi, je s tem želel povedati, da tudi sam v mladih letih ni imel vsega ter da je vesel, kar lahko svojemu sinu zagotovi vse, kar potrebuje. Želel je poudariti tudi dejstvo, da se mu je uspelo -čeprav ni imel vsega- prebiti in razume, kako je, če je človek v stiski: "Razumem študente in vse, ki imajo nizke dohodke. Če katera koli moja izjava koga žali, se vedno opravičim. Najbolj kar je mene zbodlo, je to, da sem imel občutek, da isti ljudje, ki so se posmehovali moji odločitvi o plačevanju reprezentance, zdaj z isto ostrino napadajo moje izjavo."

Več o včerajšnji izjavi premierja si lahko preberete v članku "Pahor naj se javno opraviči". Danes je sicer v Mostecu dejal še, da v letu in pol vladi ni uspelo vse in ne vse tako hitro, kakor si je želela, a v primerjavi z uspehi in neuspehi drugih držav članic EU je lahko Slovenija po njegovi presoji ponosna.

Guverner hrvaške centralne banke Željko Rohatinski je izjavil, da Nova Ljubljanska banka ne bo dobila dovoljenja za vstop na hrvaški trg, dokler ne bo vrnila dolgov hrvaškim varčevalcem nekdanje Ljubljanske banke.

Previdno pri besedi blokada
Dotaknil pa se je tudi Ljubljanske banke, o kateri je včeraj na hrvaški televiziji razpravljala že Kosorjeva; prihodnji teden pa bo o tem govorila tudi z našim predsednikom vlade.

Kosorjeva je zatrdila, da se je po referendumu slišala s Pahorjem in da "niti z eno besedo ni napovedal morebitne nove blokade" pristopnih pogajanj Hrvaške z EU zaradi vprašanja Ljubljanske banke.

Uradni govorec slovenskega zunanjega ministrstva Milan Balažic pa je za Finance dejal, da Slovenija ne bo pristala na zaprtje poglavja o konkurenci v hrvaških pristopnih pogajanjih, dokler ne bo rešeno tudi vprašanje spora glede nekdanje Ljubljanske banke in njenih varčevalcev na Hrvaškem.

Pahor se je na trditve Kosorjeve in Rohatinskega odzval z besedami, da je treba biti zelo previden pri uporabi besede blokada, saj da je bila ta, ko jo je Hrvaška dala decembra, rešena s sporazumom. Drugo pa so blokade z odpiranjem in zapiranjem novih poglavij, je dodal. Kot pravi, se mora Slovenija na tem področju obnašati tako, kot nam to omogoča pravni red Evropske unije; da skrbno gledamo, ali sosednja država izpolnjuje norme glede posameznih poglavij, pravi premier.

"Odprtost kapitalskega in finančnega trga Hrvaške sodi v 4. poglavje in jaz tu vidim pomembne premike," še pravi premier, ki je izjavo guvernerja Rohantinskega označil za prvo optimistično izjavo za nas, v kateri je omenil upanje, da bi Hrvaška predala dokumente baselskemu tribunalu.



Velika vloga našega parlamenta
"Prepričan sem, da bomo tudi ta trd oreh strli. Za razliko od nekaterih drugih vprašanj, ki jih zdaj rešujemo v okviru mešane diplomatske komisije pa je to vprašanje, kjer imamo vsi svoje mnenje in bo treba nekaj naporov, da jih rešimo," meni. Dodaja še, da ima izmed obeh parlamentov tu veliko vlogo zlasti naš, saj mora dati mandat vladi za pogajanja, s katerimi naj bi rešili ta položaj.

SD želi skupno ime
Socialni demokrati želijo dogovor strank na levici o skupnem kandidatu za župana Ljubljane. Kot je dejala Metka Tekavčič, podpirajo vse projekte zdajšnjega župana Zorana Jankovića, vključno s stadionom. Zato želijo tudi dogovor, kako rešiti nastale težave. Obenem so napovedali tudi boj za zmago levice na jesenskih lokalnih volitvah in na državnozborskih volitvah leta 2012.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.