Slovenija
15665 ogledov

Pahor se je požvižgal na Golobovo prošnjo

Robert Golob, Borut Pahor Saša Despot
Predsednik Borut Pahor je izdal ukaze o menjavah slovenskih veleposlanikov.

V skladu s predlogi vlade, sprejetimi na seji 18. maja, je predsednik države Borut Pahor dal ukaz za odpoklic veleposlanic in veleposlanikov iz Berlina, Varšave, Tokia, Sofije in Canberre.

Vlada je tedaj predlagala tudi odpoklic veleposlanika iz Moskve Branka Rakovca, ki poleg Rusije pokriva še Belorusijo, Kazahstan, Kirgizistan, Tadžikistan, Turkmenistan in Uzbekistan, vendar danes ukaza o njegovem odpoklicu ni v uradnem listu. Vlada je sicer predlagala, da mu ob koncu julija preneha mandat.

Franc But, veleposlanik v Nemčiji, bo odpoklican 31. julija. Na tem mestu ga bo nadomestila Ana Polak Petrič, ki je bila doslej veleposlanica na Japonskem, od koder je pokrivala še Filipine. Iz Tokia bo formalno odpoklicana zadnji dan julija.

Boženi Forštnarič Boroje, veleposlanici na Poljskem, ki iz Varšave pokriva še Litvo in Estonijo, bo mandat prav tako prenehal 31. julija. Za novega veleposlanika na Poljskem je bil imenovan Bojan Pograjc.

Na isti datum bo odpoklican tudi veleposlanik v Bolgariji Anžej Frangeš. Nasledila ga bo Nataša Bergelj.

Veleposlanik v Avstraliji Jurij Rifelj, ki iz Canberre pokriva še Indonezijo, Malezijo, Novo Zelandijo in Slovenijo zastopa pri Združenju držav Jugovzhodne Azije (ASEAN), bo odpoklican 13. avgusta.

Pahor ostal gluh za pozive

Borut Pahor, Robert Golob | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Gre za potrditev predlogov odhajajoče vlade o odpoklicih in imenovanjih veleposlanikov Slovenije, ki jim nasprotujejo v strankah, ki bodo tvorile naslednjo vlado. V Gibanju Svoboda so predsednika Pahorja pozvali, naj počaka z imenovanji, češ da so novi kandidati preveč politično povezani z dosedanjo vlado, a je Pahor doslej ostal gluh za njihove pozive.

Pri imenovanjih najbolj izstopa ime brigadirja Pograjca, ki bo v skladu s sklepom vlade s koncem maja uradno razrešen s položaja državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade, kjer je bil zadolžen za vojaške, obrambne in zunanje zadeve.

V uradnem listu so bili že 10. maja objavljeni predsednikovi ukazi o odpoklicu dosedanjih veleposlanikov v Italiji, Egiptu, Združenih arabskih emiratih ter na Danskem in Slovaškem. Objavljeni so bili tudi ukazi o postavitvi novih veleposlanikov v Koebenhavnu, Kairu, Abu Dabiju, Bratislavi, v Bruslju in Seulu.

Golob napovedal postopke za odpoklic

Verjetni prihodnji predsednik vlade Robert Golob je v začetku maja povedal, da bodo, če Pahor teh pozivov ne bo upošteval, sprožili postopke za odpoklic in menjavo nekaterih veleposlanikov.

Predsednik Pahor je sicer tovrstne pozive zavrnil že februarja. Odlog imenovanja kariernih veleposlanikov v okviru redne rotacije bi bil po njegovi oceni neutemeljen in bi škodoval nemotenemu delu slovenske diplomacije in uveljavljanju zunanjepolitičnih interesov države v mednarodni skupnosti.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 28
  • Pierre 10:39 26.maj 2022.

    Tudi Borutu so šteti dnevi.... baj baj!!!

  • Naklonsky 10:22 25.maj 2022.

    Golobovo prošnjo? Kakšno prošnjo! Diktorsko neosnovano zahtevo!

  • leonardo 09:10 25.maj 2022.

    Moja mama je rekla: Lepe prazne sklede si kmalu sit!