Slovenija
4 ogledov

Pahor, šefi in ženske

Ministrica Irma Pavlinič Krebs s stroški srečanja ni bila seznanjena, pravijo na Žurnal24 main
Kaj bodo dobili šefi Zaresa, DeSUS in LDS, koliko bo ministric?
 

PPP – plače, pokojnine in prispevki

Pogodba. V torek se začnejo konkretnejša pogajanja o pogodbi. Izbrskali smo nekaj informacij.

• Delovna doba. Če bi se kdo odločil delati po koncu delovne dobe, ne bi več plačeval prispevkov.
• Nega in oskrba. Koalicijski partnerji iščejo vir za dolgotrajno nego in oskrbo.
• Plače in pokojnine. Iščejo rešitev, kako dvigniti najnižje pokojnine in minimalne plače.
• Zdravstvo. Razmišljanje: dopolnilno zdravstveno zavarovanje bi tržil tudi ZPIZ, s čimer bi povečali konkurenco.
• Prispevki. Ideja: zdravstvenega prispevka ne bi plačevali le tisti, ki prejemajo plače, temveč denimo tudi tisti, ki prejemajo avtorske honorarje.

Ta teden se bodo začela konkretna pogajanja o koalicijski pogodbi in ministrskih mestih. Še vedno pa ni jasno, kaj bodo izpogajali šefi strank – Gregor Golobič, Karl Erjavec in Katarina Kresal.

Kaj bo s Katarino Kresal?
Prav od Kresalove naj bi bila odvisna usoda kake druge ministrske kandidatke v Pahorjevi vladi. Pred dnevi naj bi si zaželela notranje zadeve, a je slišati, da se je že malce premislila. Protikandidatka je Irma Pavlinič Krebs iz Zaresa, ki pa je baje bolj v igri za javno upravo.

Usoda Ljubice Jelušič iz SD pa je odvisna od Karla Erjavca, ki sili na obrambo, a se mnogi prihodnji koalicijski partnerji temu upirajo.

Lahovnik spet minister?
Slišati je, da se Matej Lahovnik spet ogreva za gospodarstvo, ker naj bi ga k temu prepričevali drugi. Težave pa ima z žensko kvoto Zaresa. Poleg Pavlinič Krebsove se omenja še Majda Širca za kulturno ministrico, a več kot štiri mesta bo stranka težko dobila.

Poleg Golobiča se namreč govori še o Vajglu kot zunanjem ministru. V igri za zdravstvenega ministra je neuradno Borut Miklavčič (DeSUS), pred leti šef zavoda za zdravstveno zavarovanje. Miklavčič naj bi bil sprejemljiv tudi za koalicijske partnerje.

V sredo bo prvič v novi zasedbi zasedal državni zbor. Kandidat za predsednika je Pavel Gantar iz Zaresa. Podpredsedniki pa naj bi bili Miran Potrč iz SD, Vasja Klavora iz DeSUS in France Cukjati iz SDS.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.