Slovenija
23 ogledov

Pahor si ime lahko opere s tožbo

Borut Pahor Žurnal24 main
Zaradi dejstva, da premier Pahor zavrača navedbe depeš o trgovanju z zapornikom, bi lahko svoje ime opral s tožbo. "Z določeno argumentacijo bi tožbo lahko vložil tudi v Sloveniji," meni Klemenčičeva.

Kakor smo poročali med prvimi, naj bi ameriško zunanje ministrstvo slovenskim diplomatom sporočilo, naj sprejmejo zapornika iz Guantanama, če si želi Borut Pahor zagotoviti srečanje z ameriškim predsednikom Barackom Obamo. Slovenski premier je navedbe seveda zanikal.

"Kot državljanka čakam, da bo premier Borut Pahor zaradi trditev, da so zaznamki v depešah napačni, sprožil ustrezne spore pred ameriškimi sodišči zaradi razžalitve časti,"
je v nedeljskem TV klubu zatrdila informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar.

Priznanje napake
Po presoji Zlatka Šabiča bi moral premier povedati, kaj vse nas še čaka. "V kontekst bi moral postaviti vlogo majhne države, ki mora biti dosledna v svoji zunanji politiki. Če je že prišlo do napak, jih je treba  povedati. Tudi politiki bi morali včasih priznati, da situacije niso pravilno ocenili."

Toži lahko tudi v Sloveniji
"Na podlagi zakona o mednarodnem zasebnem pravu, po mednarodnih uredbah in konvencijah, ki veljajo, bi premier tožbo zoper ameriškega diplomata zaradi dejstva, da mu je škoda nastala v Sloveniji, lahko vložil tudi v Sloveniji," nam pojasni odvetnica Nina Zidar Klemenčič.

"Nekdo nekje zapiše, da si ti rekel nekaj, česar nisi rekel, torej zapiše neresnico in ta neresnica ima negativno konotacijo, ki ima za posledico razžalitev časti. V teh primerih lahko posameznik zahteva preklic izjave, odškodnino, javno opravičilo …" še poudari odvetnica.


Nekoč zgražanje, danes tožbe

Odvetnica izpostavi, da se ti postopki, ko gre za kompleksen mednarodni argument, vlečejo nenavadno dolgo. "Pred nekaj leti se je večina slovenskih politikov nad tovrstnimi tožbami zgražala, danes pa se jih poslužujejo prav vsi," poudari in doda, da je uspešnost tovrstnih tožb odvisna predvsem od dokaznega postopka, uspešnosti dokazovanja kršitve in tudi od tega, ali gre za javno osebo.

Na vprašanje, koliko denarja zahtevajo tovrstne tožbe, nam Zidar Klemenčičeva v smehu odgovori: "Če te plačujejo po trenutno veljavni odvetniški tarifi, ti zneski niso visoki."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.